101 ani de la naşterea vrednicului de pomenire părintelui nostru Sofian (Boghiu) - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

101 ani de la naşterea vrednicului de pomenire părintelui nostru Sofian (Boghiu)

Astazi se împlinesc 101 ani de la nasterea vrednicului de pomenire parintelui nostru Sofian Boghiu.

Mormantul Parintelui Sofian Boghiu, marele duhovnic de la Manastirea Antim, se afla in cimitirul Manastirii Caldarusani. Aflata la mica distanta de municipiul Bucuresti, pe malul lacului Caldarusani, pe teritoriul comunei Gruiu, in judetul Ilfov, Manastirea Caldarusani a fost zidita intre anii 1637-1638, ea fiind inzestrata cu multe daruri de catre domnitorul Matei Basarab.

Biserica bolnita din Manastirea Caldarusani, inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfantului Ioan Teologul, este asezata in mijlocul cimitirului, in partea de miaza-noapte a ansamblului monahal. In partea dreapta a acestei bisericute se afla inmormantat parintele Sofian Boghiu, marele indrumator de suflete de la Manastirea Antim, din Bucuresti.

Parintele Sofian Boghiu s-a nascut in ziua de 7 octombrie 1912, in comuna Cuconestii Vechi, din judetul Balti, de partea cealalta a raului Prut. In urma Botezului, el a fost numit Serghie.

La varsta de 14 ani, dupa ce a terminat scoala primara si gimnaziala, tanarul Seghie a intrat, ca frate, in obstea monahala a Schitului Rughi, din judetul Soroca. Apoi, la varsta de 25 de ani, dupa unsprezece ani de ascultare, el a fost tuns in monahism, in Manastirea Dobrusa, cu numele Sofian. Dupa ce a terminat Scoala de Cantareti, din Dobrusa, el s-a inscris la Seminarul Teologic Monahal, din Manastirea Cernica.

In ziua de 6 august 1939, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Schimbarea la Fata, monahul Sofian a fost hirotonit diacon, in Catedrala din localitatea Balti, de catre episcopul Tit Simedrea. Din pricina ocuparii Basarabiei, de catre armata rusa, parintele Sofian a plecat din Manastirea Dobrusa, impreuna cu staretul si alti parinti din obste, si s-a stabilit in Manastirea Caldarusani, din judetul Ilfov.

In anul 1940, parintele Sofian s-a inscris la Academia de Arte Frumoase, din Bucuresti, la sectia Arta Decorativa, si a obtinut licenta in anul 1945. Pentru o vreme, parintele Sofian a predat pictura, la Seminariile Monahale din Manastirea Neamt si Curtea de Arges. De asemenea, el a organizat ateliere de icoane si picturi de catapeteasma, la Manastirea Plumbuita si Schitul Maicilor.

Ca pictor, parintele Sofian a zugravit mai multe biserici si manastiri de seama din tara si din strainatate. Dintre acestea amintim: Schitul Darvari (1964 si 1993); Manastirea Agapia (1970); Manastirea Deir-El-Harf, Liban (1971); Manastirea Radu Voda, Bucuresti (1973); Catedrala din Homs, Siria (1978); Biserica din Hama, Siria (1979).

Intre anii 1942-1946, parintele Sofian Boghiu a urmat cursurile Facultatii de Teologie, din Bucuresti. A terminat studiile cu lucrarea de licenta: „Chipul Mantuitorului in iconografie”. Pe cand era inca student, in ziua de 15 noiembrie 1945, la varsta de 33 de ani, parintele Sofian a fost hirotonit preot, la Manastirea Antim.

In vara anului 1958, parintele Sofian a fost arestat si inchis, impreuna cu alti membri ai grupului isihast „Rugul Aprins”. Din mila lui Dumnezeu, parintele a ispasit doar 6 ani de inchisoare, din cei 16, la care a fost condamnat. Despre acesti ani, parintele spunea adesea: „Daca pot zice asa, mie mi-a placut in inchisoare. Era bine acolo. Mult mai bine decat aici, in asa-zisa noastra libertate. Te puteai concentra. Nimic nu te distragea de la Dumnezeu. Pe cand, afara, cate probleme!”

Parintele Sofian Boghiu a trecut la cele vesnice in dimineata zilei de 14 septembrie 2002, sambata, in timpul Sfintei Liturghii, pe cand se afla in chilia sa, din Manastirea Antim. Curtea manastirii nu a fost suficient de incapatoare pentru miile de credinciosi care au venit sa ia binecuvantare, pentru ultima data, de la Cuviosul Sofian.

Intru smerenia pe care a intrupat-o toata viata, parintele Sofian si-a dorit sa fie inmormantat mai departe de capitala, in cimitirul Manastirii Caldarusani, unde, pentru o vreme, a vietuit ca monah. El a fost inmormantat in partea de miaza-zi a bisericutei din cimitirul manastirii.

Mormantul marelui duhovnic a ramas pana astazi inconjurat de florile si rugaciunile inchinatorilor care l-au cunoscut si s-au impartasit din dragostea, blandetea si smerenia sa. Candela mormantului nu se stinge niciodata, iar lumina calda a acesteia nu inceteaza sa lumineze mintile si sufletele celor care vin sa ia binecuvantare de la Cuviosul Sofian.

In fiecare an, cand se face pomenire de rugaciune pentru parintele Sofian Boghiu, dupa ce se savarseste Sfanta Liturghie si slujba Parastasului, in biserica Manastirii Antim, soborul de preoti si credinciosi, in frunte cu ierarhul lor, se indreapta spre Manastirea Caldarusani, unde, langa cinstitul sau mormant, continua pomenirea.

Sursa: http://www.nouagalilee.info/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com