Alexei Mateevici - Roagă-te - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Alexei Mateevici – Roagă-te

16:51, miercuri, 9 aprilie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Preotul şi proorocul limbii noastre Alexei Mateevici (n. 27 martie 1888, Căinari – d. 24 august 1917, Chişinău) este unul din cei mai reprezentativi scriitori români născuţi în Basarabia. Este primul copil al preotului Mihail Mateevici, originar de prin părţile Sorocii, căsătorit cu Nadejda (1863-1930), fiica protopopului Ioan Neaga din Căuşani.

 A făcut clasele primare în satul Zaim, școala parohială şi Seminarul de Teologie din Chişinău, 1902-1910. În următorii patru ani a studiat la Kiev, la Academia Teologică, după care a fost numit profesor de greacă şi latină, devenind și membru al Societăţii Bisericeşti de Istorie şi Arheologie.

Studierea profundă a literaturii înaintaşilor, a trecutului istoric şi cultural al poporului său se întrevede în studiile şi articolele publicate în „Kişineovskie eparhialinîe vedomosti”: „Momente ale influenţei bisericeşti asupra originii şi dezvoltării istorice a limbii moldoveneşti”, „Motive religioase în credinţele şi obiceiurile moldovenilor basarabeni”, „Bocetele funerare moldoveneşti”, „Schiţă a traducerilor moldoveneşti religioase şi de trai”. În revista „Luminatorul” tipăreşte studiul „Mitropolitul Gavril Bănulescu-Bodoni”.

„Acest preot tânăr şi voinic, cu o blândă faţă ca a sfinţilor din icoanele de odinioară”, cum l-a descris Nicolae Iorga, a definitivat scrierea unui poem despre una dintre cele mai preţioase comori pe care o poate deţine un popor – „Limba noastră”, cea mai frumoasă  odă închinată limbii române.

***
Roagă-te

Roagă-te în fericire,
În nevoie roagă-te,
Roagă-te în pătimire,
În smintire roagă-te.
Roagă-te obijduit
Şi-n primejdii roagă-te.
Roagă pentru cel iubit,
Pentru duşman roagă-te.
Roagă-te pe când slăbeşti,
Când eşti tare, roagă-te.
Roagă-te când plângi, jeleşti,
Când te bucuri, roagă-te.
Roagă-te-n ceas de ispită,
Şi de patimi, roagă-te.
Roagă-te, când biruită
Îi ispita, roagă-te.
Roagă-te în ceas de moarte,
De iertare roagă-te;
Roagă-te, atunci te iartă
Cel din ceruri, roagă-te!

Decembrie 1911

Contact Form Powered By : XYZScripts.com