Când și cum se dă Sfânta Împărtășanie copiilor mici - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Când și cum se dă Sfânta Împărtășanie copiilor mici

16:45, joi, 12 martie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , ,

Sfânta Taină a Împărtășaniei este esențială pentru creștinii de toate vârstele. Aflându-ne în postul Paștelui, fiecare mămică își dorește să-și împărtășească odrasla sa. Totodată, aceasta se confruntă cu anumite dileme: „Cum să pregăteasc copilul de împărtășanie?”, „De la ce vârstă spovedim copiii?”, „Cum ținem post?”.

Răspuns la aceste și multe alte întrebări ne ajută să găsim Octavian Moșin, preot de la biserica „Întâmpinarea Domnului” din capitală.

Octavian Moșin, preot de la biserica „Întâmpinarea Domnului”

DSC_0825

Ce înțelegem prin Sfânta Împărtășanie?
În Biserica Ortodoxă sunt 7 Sfinte Taine, înțelese ca acte obligatorii în vederea desăvârșirii sufletești. Sf. Împărtășanie sau Euharistie constituie miezul tainelor și presupune unirea noastră cu Hristos. Vinul și pâinea aduse drept jertfă Domnului, în timpul Liturghiei, slujbă centrală a Bisericii, se transformă, în urma invocării harului Sfântului Duh, în Trupul și Sângele Domnului.

Astfel, Împărtășania este primirea acestor mari sfințenii spre tămăduirea sufletului și a trupului și spre a ne învrednici de viața de veci cu Domnul.

Când împărtășim copiii?
Copiii mici pot fi împărtășiți în fiecare duminică. Mamele vin cu pruncii la Biserică pentru a primi împărtășania. Copiii de până la șapte ani se pot împărtăși fără spovedanie, în vreme ce copiii mai mărișori trebuie să se spovedească înainte de a se împărtăși.

Îndeosebi, în preajma sărbătorilor mari este indicat să ducem copiii la biserică spre a fi împărtășiți.

De la ce vârstă trebuie să țină post copiii și cum îi pregătim de împărtășanie?
Pruncii nu sunt conștienți de ceea ce se întâmplă. Or, părinții ar trebui să fie responsabili de creșterea și educația religioasă a odraslelor sale. Pregătirea către împărtășanie e treptată, pe măsura creșterii copilului.

Același lucru se referă și la postirea micuților. Și dacă în primul an de viață aceștia țin post până la câteva ore, atunci de la 3-4 ani e bine să-i deprindem cu postul de câteva zile și să le explicăm semnificația postului, precum și a împărtășaniei, încât ajungând la vârsta de 7 ani copilul să fie deplin conștient de ceea ce se întâmplă prin primirea acestor mari sfințenii.

Procedura de împărtășanie a copilului, cum arată ea?
Copiii sunt împărtăşiţi la fel ca şi maturii. Ca regulă, trec mai întâi mamele cu pruncii, apoi copiii, bărbaţii şi femeile. Oricine se poate împărtăşi la Sf. Liturghie, căci Împărtăşania îl ajută pe fiecare să crească în binecuvântarea Domnului și să fie hrănit duhovnicește prin tot ce oferă Biserica, iar Sf. Împărtășanie este cel mai mare dar dumnezeiesc. În timp ce pruncul primește împărtășania, mama trebuie să fie pe cât se poate de atentă la acțiunile copilului, astfel încât, bebelușul ori copilul să nu dea peste mână preotului și să verse Taina Împărtășaniei. Bebelușii trebuie ținuți de mamă pe partea dreaptă, cu mâinile ținute la corp, și, pe cât posibil, să nu existe posibilitatea să dea din picioare.

La copiii mai mari, părintele dar și mama trebuie să fie foarte atenți, pentru că unii copii sunt speriați de administrarea anumitor medicamente și pot reacționa brusc în fața împărtășaniei.

Copilul nebotezat poate fi împărtășit?
Nu. Primesc Tainele doar membrii Bisericii. Poarta de intrare e prin botez. Astfel, îi sfătuim pe părinți, ca după o săptămână de la nașterea copilului să se gătească de botez și mir-ungere, căci doar după aceste taine pruncul poate fi pomenit la slujbe și ulterior împărtășit.

Prima spovedanie a copilului. Despre ce vârstă e vorba?
De la șapte ani copiii intră în scaunul spovedaniei, căci de la această vârstă sunt priviți ca maturi, în sens că conștientizează tot ceea ce se întâmplă în jur și sunt apți de a analiza viața personală și o pot raporta la societate. Noi, slujitorii, ținem cont de vârsta fiecărui copil, și în dependență de vârstă le adresăm și întrebările respective, pe înțelesul perioadei ce o traversează. Personal, practic discuții cu copiii încă de la 4-5 ani, aceștia să se obișnuiască cu slujitorul și să aibă deschidere la spovedanie.

Nu ai voie să dormi după împărtășanie – Mit sau Realitate?
Circulă tot felul de mituri și practici legate mai mult de partea exterioară a vieții: să nu dormi, să nu scuipi, să nu vorbești, să nu mănânci anumite alimente…  După împărtășanie trebuie să păstrăm cu luare aminte sintoniile primite, să fie pace și bucurie lăuntrică, să lumineze sufletul.

După împărtășanie să facem tot ce aduce folos sufletului: să citim literatură duhovnicească, să petrecem în rugăciune, mulțumind Domnului că ne-a învrednicit de aceste daruri cerești. Să vizităm pe cei care s-ar bucura de întâlnirea și comunicarea de la suflet la suflet cu noi.

Unele mame au temeri în privința împărtășaniei copiilor mici. Ce le sugerați?
Le este frică mamelor care nu înțeleg ce este Sf. Împărtășanie. Aceasta nu este nici miere, nici dulceață, nici alt produs al naturii. În împărtășanie e Însuși Hristos! Conștientizând acest lucru, dispare orice frică de a te îmbolnăvi de ceva în urma primirii acestor daruri dumnezeiești. Astăzi îi vezi pe unii că vor să treacă primii la împărtășanie, să guste mai întâi ei din linguriță, alții ne întreabă dacă ar fi posibil să vină cu lingurița de unică folosință. Toate acestea sunt îndoieli ale unei minți care are prea puțină credință.

Vă încurajez: nu vă fie frică! Îndrăzniți să luați cel mai de preț medicament sufletesc și trupesc – Sfânta Împărtășanie!

Oxana Dragoman, http://www.eumama.md/ 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com