Icoana, un liant între oameni - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Icoana, un liant între oameni

22:12, vineri, 22 august, 2014 | Cuvinte-cheie: , , ,

Din dorinţa de a perpetua valorile artei sacre bizantine, care nicăieri în ţară nu a înflorit mai frumos ca pe zidurile bisericilor din nordul Bucovinei, Mănăstirea Putna a venit şi în anul 2013 în întâmpinarea tinerilor cu dragoste pentru arta scrierii icoanelor, organizând cea de-a noua ediţie a „Seminarului Internaţional de iconografie post-bizantină – Putna 2013”.

Având binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în colaborare cu Federaţia Tinerilor Ortodocşi din Balcani (B.O.Y.A.), cu sediul la Atena, evenimentul s-a derulat pe parcursul a două săptămâni, în perioada 16 martie – 1 aprilie. În acest timp, cei 22 de participanţi activi din România, Bulgaria, Grecia, Coreea de Sud, Republica Moldova şi Ucraina, au fost iniţiaţi sau şi-au îmbogăţit experienţa în acest domeniu sub îndrumarea părintelui arhidiacon Anastasie Robu.

Cadrul mănăstiresc este locul ideal unde, prin apropierea de icoană, omul se poate apropia mai mult de Cel care este Prototipul icoanei, de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Icoana este un adevărat liant între oameni, iar farmecul acestor tabere este dat şi de întâlnirea extraordinară dintre oameni de culturi şi origini diferite. Iată și zugrăvirea în câteva cuvinte a ceea ce a însemnat această experiență pentru fiecare:

Am luat parte pentru prima dată la acest seminar de iconografie, care a fost un miracol al vieții mele. La Putna m-am simțit acasă. M-am îndrăgostit de România și îmi este atât de dor de ea! Neavând experiență în ceea ce privește pictura, am avut șansa de a învăța iconografie din izvoarele tradiției vii ale ortodoxiei. Aici, în Bulgaria, este foarte greu de găsit o carte pe această temă, de aceea îi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru milostivirea arătată mie. A fost foarte grea despărțirea de Putna și aștept cu nerăbdare să mă reîntorc!

Gabriela Tsankova, Bulgaria

Venind la dumneavoastră întreaga viaţă mi s-a schimbat, m-am simţit din nou ca un copil, cu o totală necunoaştere şi un interes pentru tot ce se întâmplă în jurul meu! Cât de mult ne iubeşte pe noi Dumnezeu, permiţându-ne să-I pictăm chipul! Oare merităm noi o asemenea iubire? Oare ne străduim măcar s-o merităm sau o primim aşa ca şi cum ni s-ar cuveni?
La Putna am avut sentimentul că nu sunt singură, m-am simţit o parte dintr-un întreg! Şi aceasta e o mare fericire! Eram atâția oameni la un loc şi mă aşteptam să fim nevoiţi să răbdăm multe, însă totul a fost liniştit şi binecuvântat şi toţi ne-am simțit fericiţi.
Sinceră să fiu, e întâia oară în viaţa mea când am avut o asemenea călătorie. Am înţeles şi am simţit foarte profund cum Dumnezeu ne iubeşte pe toţi, inclusiv pe mine. Şi doresc atât de mult să învăţ să-i iubesc pe toți la fel ca El, orice ar fi!

Νikia Koldourmidi, Atena

Fiecare din noi consideră perioada cursului ca pe un dar de la Dumnezeu. Niciodată n-am întâlnit la un loc atâţia oameni minunaţi, înzestraţi cu talent şi modestie, cu iubire de aproapele şi sacrificiu de sine. În acest mic colţ de rai am deprins parte din tainele iconografiei – pasiune comună a acestui grup eterogen din şase țări. Ne vom strădui să nu îngropăm talantul, dar mai ales ne vom strădui să devenim noi „icoane vii”, proces fără de care crearea unei adevărate icoane este imposibilă!

Monahia Apolinaria Ghiţă, Mihaela Frigioi şi Anca Filip

Atmosfera de lucru a fost cu totul specială. Aici am găsit nu un simplu profesor, ci un adevărat camarad în persoana părintelui arhidiacon Anastasie Robu, expert în restaurare şi pictor iconar care s-a dedicat 100% în cele două săptămâni. Putna a devenit pentru noi o a doua casă şi un reper în viaţă, şi spunem aceasta fără să exagerăm cu ceva.

Maria Kornelia și Matei Schinteie, Covasna

Am învăţat multe despre tehnicile de iconografie. Timpul petrecut aici a fost benefic pentru mine, fiind fermecată de frumuseţea zonei şi de bisericile ei. Sunt recunoscătoare părintelui Anastasie şi tuturor prietenilor pe care mi i-am făcut! Mulţumesc pentru primirea călduroasă!

Milena Dimova, Veliko Târnovo, Bulgaria

Mănăstirea Putna este un loc minunat pentru un atelier de iconografie. Ne-am întâlnit aici cu două frumoase tehnici de pictură: pictura în tempera cu ou şi encaustică. S-au organizat în două seri cursurile necesare pentru înţelegerea compoziţiei chimice a pigmenţilor şi a altor materiale pentru pictura de icoane. Cele două săptămâni petrecute la Putna au fost ca o poveste fără sfârşit.

Yoana Yordanova, Targovishte, Bulgaria

Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Sejurul a fost uimitor, de neuitat, unic şi de nedescris. Cred că mi-ar fi greu să împărtăşesc toate impresiile personale. Mi-au plăcut foarte mult prezentarea cursului, faptul că accentul a fost pus pe activităţile practice, iubirea pe care părintele Anastasie a manifestat-o față de noi.

Evelina Dimitrova, Sofia, Bulgaria

Simt că România este o a doua casă pentru mine pentru că acum trei ani, când am participat pentru prima dată la un seminar de iconografie la Mănăstirea Putna, am întâlnit oameni buni şi a avut loc un important moment în viaţa mea, am fost primită în Biserica Ortodoxă, primind botezul creştin la Mănăstirea Suceviţa.
Studiind arta, m-a atras pictura de icoane de la Putna. Cursuri pentru acest tip de formare nu sunt obișnuite în alte locuri. Frumoasele icoane pe care le-am văzut și experiența de care am beneficiat la Mănăstirea Putna au făcut ca visul meu de iconograf să fie mult mai real.

Maria – Ji Yong Han, Coreea de Sud

A consemnat Andreea Susa

Material publicat în  revista „Cuvinte către tineri”, anul 2013, editată de Mănăstirea Putna

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com