Mișcarea Legionară nu trebuie văzută exclusiv prin prismă politică - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Mișcarea Legionară nu trebuie văzută exclusiv prin prismă politică

12:26, marți, 2 septembrie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , ,

A vorbi frumos despre Mișcarea Legionară nu înseamnă neapărat a face politică

În cadrul blogosferei românești, există de câțiva ani niște bloggeri ortodocși anonimi și dubioși. Unul dintre principalele motive pentru care aceștia au fost criticați este promovarea ideii cum că acceptarea pașapoartelor biometrice ar însemna lepădare de Hristos. Acești bloggeri controversați de câțiva ani promovează Mișcarea Legionară, iar faptul că-i sunt pledate ideile de asemenea bloggeri riscă să o compromită.

Totuși, nicidecum nu poate fi indetificată Garda de Fier cu câțiva bloggeri dubioși. Pe 2 iulie 2014, de exemplu, foștii deținuți politici legionari din Fundația „George Manu” au declarat că blogul apologeticum.ro nu reprezintă un punct de vedere legionar și l-au acuzat de exprimări inacceptabile și indecente.

Însă aspectul la care voiam să mă refer este o acuzație adusă simpatizanților Legiunii, și anume cum că unii folosesc Biserica și preoții pentru propagandă politică legionară. Nu neg că unii chiar așa fac, dar chestiunea nu e chiar atât de simplă. De exemplu, anul trecut, un preot din România i-a criticat pe gânditorii români Claudiu Târziu și Răzvan Codrescu pentru faptul că doresc canonizarea sfinților români din închisorile comuniste. Părintele nu era contra canonizării în sine, dar era de părere că ei vor asta din motive ideologice legionare, căci altfel, – afirma preotul – cei doi gânditori ar fi vorbit despre sfinții români necanonizați din toate timpurile. După toate probabilitățile, preotul a folosit cuvântul „ideologic” în sens politic. Nu sunt de acord cu părerea dumnealui.

Subsemnatul, bunăoară, doreşte canonizarea sfinților închisorilor din timpul comunismului, chiar mai mult decât a multor altora și recunosc: o doresc și din cauza că printre ei erau mulți legionari, și pentru reabilitarea Gărzii de Fier. Însă, cei care afirmă că cei care laudă Legiunea fac neapărat propagandă politică uită latura fundamentală a Mișcării Legionare, care n-a fost politică, ci SPIRITUALĂ, după cum spunea Corneliu Zelea Codreanu: „Mișcarea Legionară, înainte de a fi o mișcare politică, teoretică, financiară, economică, etc. de formule, este o școală spirituală”.

Dacă un preot, de exeemplu, vorbește frumos despre Legiune sau pe un site ortodox apare un articol care o laudă, asta nu înseamnă neapărat că se face propagandă politică legionară. Eu, de exemplu, în articolulExemplul Gărzii de Fierpe care l-am scris pentru site-ul „Moldova Ortodoxă” nu m-am referit ABSOLUT DELOC la partea politică, ci doar la cea DUHOVNICEASCĂ. Trebuie să facem diferența între promovarea ideilor politice ale Legiunii (anticomunismul, orientarea politică pro-germană, statul autoritar şi corporatist) și promovarea spiritualității acesteia (ideea creștină conform căreia rezolvarea problemelor materiale ale societății trebuie să înceapă cu rezolvarea problemelor spirituale, dorința de renaștere morală a neamului românesc).

Iată câteva idei importante ale lui Corneliu Codreanu:

Ea, Legiunea, tinde să aprindă credinți nebănuite, ea tinde să transforme, să revoluționeze sufletul românesc… Sufletul este punctul cardinal asupra căruia trebuie să se lucreze în momentul de față. Sufletul individului și sufletul mulțimii.

Legionarii și legionarele trebuie să știe că nu este vrăjmaș care să lupte și să biruiască contra postului și rugăciunii.”

„…piatra unghiulară de la care pornește Legiunea este omul: nu programul politic. Reforma omului, nu reforma programelor politice. „Legiunea Arhanghelul Mihail” va fi, prin urmare, mai mult o școală și o oaste decât un partid politic. Poporul român, în aceste zile ale lui, nu are nevoie de un mare om politic, așa cum greșit se crede, ci de un mare educator și conducător, care să biruiască puterile răului și să zdrobească tagma celor răi. Pentru aceasta însa, el va trebui să biruiască mai întâi răul din el și din ai lui.”

Vedeți ceva politic în citatele de mai sus? E stupid să spui că dacă cineva citează asemenea idei pentru a le promova, face politică!

Cristian Bogatu

Contact Form Powered By : XYZScripts.com