Header image

Ascultaţi-vă duhovnicul

19:31, duminică, 24 august, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , , ,

Printre multele lucruri minunate pe care le aflăm din viaţa Cuviosului Ambrosie de Optina,  găsim şi următoarea întâmplare. Un iscusit pictor de icoane a venit la stareţul Ambrosie  şi i-a cerut binecuvântarea pentru a începe lucrul. Pictorul tocmai încheiase o înţelegere să facă un iconostas într-o biserică, primise şi arvuna, şi peste o zi trebuia să înceapă lucrul.

Stareţul l-a binecuvântat, însă l-a mai oprit pentru o zi.  Dimineaţa meşterul a venit să ceară binecuvântare pentru a pleca, însă stareţul i-a zis: ,,Mai stai şi deseară la vecernie, apoi poţi pleca.” Meşterul a făcut ascultare, însă în inima sa se simţea nemulţumit şi îngrijorat, pentru că se temea să nu piardă comanda, pe care o considera destul de avantajoasă.

Doar după două zile de rugăciune în mănăstire a plecat pictorul la locul său de muncă, unde spre bucuria lui,  întârzierea lui de două zile nici n-a fost observată.

De la această întâmplare au trecut câţiva  ani  şi într-o seară, pe când pictorul, fiind acasă, se pregătea du culcare, în uşă a bătut un băieţel şi a zis: ,,Tatăl meu e pe patul de moarte şi te roagă să vii până la el!”

Pictorul s-a îmbrăcat în grabă şi a plecat . Când au ajuns la patul bolnavului, acela l-a rugat să se aşeze lângă el, i-a luat mâna în mâna sa şi a zis: ,,Frate, iartă-mă te rog pentru un mare păcat, pe care am vrut să-l fac câţiva ani în urmă asupra ta. Ştiam că tu primeşti o comandă pentru icoane şi că aveai bani cu tine şi te-am aşteptat două zile în pădure, pentru a te jefui, însă Dumnezeu n-a îngăduit să fiu ruşinat şi prin acest păcat… Acum, dacă poţi – iartă-mă!”

Doar după ce s-a întors acasă şi-a dat seama pictorul de ce îl oprise Cuviosul Ambrosie în mănăstire pentru două zile şi a dat slavă lui Dumnezeu, care este minunat întru Sfinţii Săi.

Pr. Alexandru Iamandii
Extras din 153: Veniti de pranziti, Editura Cu drag, Chişinău 2012, p.113

Contact Form Powered By : XYZScripts.com