Header image

Atenţie, stalinismul revine. Primul proces intentat împotriva libertăţii de exprimare în blogosfera moldovenească

4:21, sâmbătă, 16 februarie, 2013 | Cuvinte-cheie:

În Moldova e ca la nimeni. Iată că zilele astea o instanţă de judecată a emis o decizie absurdă, ilogică şi ridiculă, care nu poate să nu şocheze orice om cu bun simţ şi dreaptă judecată.

Să povestesc pe scurt toată afacerea: un cetăţean X este nemulţumit de o anumită politică dusă de anumită categorie de persoane publice. Având iniţiativă civică, el publică lista acestor persoane pe blogul său personal şi îndeamnă restul cetăţenilor, care îi susţin ideile, să-i ajute la întocmirea acestei liste. O faptă destul de normală, care ţine de elementarul drept la libera exprimare a opiniei.

Ce se întâmplă mai departe? Bloggerul este acţionat în judecată, iar pe parcursul examinării cazului, îi este interzis să dezvăluie amănuntele dosarului şi chiar să dezvăluie în public învinuirile care i se aduc, în pofida faptului că problema examinată ţine de interesul întregii societăţi, nu a unor persoane private.

Ce învinuiri i se aduc? Avocatul care a acţionat în judecată bloggerul, a pretins că întocmirea oricăror „liste negre” trebuie calificată ca „incitare la ură”, iar autorii unor astfel de liste, trebuie traşi la răspundere, chiar dacă nicio persoană prezentă în listă nu şi-a exprimat nemulţumirea. Acum, bloggerului i se cere achitarea unei amenzi, fiind silit de instanţa de judecată să se dezică în public de convingerile sale.

Faptul că în decizia judecăţii lipseşte orice motivare, demonstrează odată în plus absurditatea situaţiei.

Vi se pare ireal? Deloc. Aceste absurdităţi chiar au loc în ţara noastră, pretins „democratică”. Dar pe cine îl mai interesează astfel de “probleme mărunte”, în momentul în care în centrul arenei politice are loc “o bătălie pe viaţă şi pe moarte”? Poporul jinduieşte spectacole şi….

… deocamdată, doar spectacole.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com