Header image

Autorităţile din UTA Gagauz-Yeri au discutat cu clerul din autonomie posibilitatea creării unei Eparhii găgăuze

20:04, duminică, 11 ianuarie, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

Potrivit site-ului local www.gagauzinfo.md, la o întâlnire organizată săptămâna aceasta cu participarea conducerii locale şi a preoţilor din regiune a asistat şi episcopul de Comrat şi Cahul Anatolie.

La eveniment, s-a menţionat că un grup de enoriaşi locali a avut anterior şi o întrevedere cu mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove Vladimir, unde s-a discutat posibilitatea deschiderii unei eparhii în Găgăuzia şi a unui complex eparhial la Comrat.

Mihail Kendighelean, ex preşedinte al Adunării Populare de la Comrat, prezent la eveniment, a spus că încă acum zece ani o scrisoare cu rugăminte de deschiderea unei eparhii la Comrat a fost expediată pe adresa Patriarhiei ruse.

Başcanul Mihail Formuzal şi-a arătat disponibilitatea conducerii autonomiei de a susţine această iniţiativă.

„În ultimii opt ani pentru susţinerea bisericilor locale au fost alocate mai bine de opt milioane de lei. Dacă va fi adoptată o decizie de instituire a eparhiei găgăuze vor fi alocate mai mulţi bani. Poziţia noastră este tranşantă-vrem să avem eparhie”, a menţionat başcanul.

Moldova.ORG precizează că în Republica Moldova sunt instituite şase eparhii – eparhia de Centru, de Cahul şi Comrat, de Tiraspol şi Dubăsari, de Ungheni şi Nisporeni, de Bălţi şi Făleşti, de Edineţ şi Briceni.

Sursa. http://www.moldova.org/comratul-vrea-instituirea-eparhiei-gagauze/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com