Header image

Biserica mănăstirii din Chiştelniţa a ars aproape în întregime. Pompierii nu au mai putut salva nimic

17:44, joi, 30 aprilie, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

Incendiu la manastirea din satul Chistelnita, raionul Telenesti. Biserica a luat foc aseara si a fost mistuita de flacari aproape in totalitate. Tragedia e cu atat mai mare cu cat lacasul sfant tocmai fusese reparat. Nu a scapat de furia flacarilor nici iconostasul, recent instalat, care a costat in jur de jumatate de milion de lei.

„Ardea asa de tare, eu de acasa am vazut. Erau asa, mai multe cercuri de foc.”

Potrivit pompierilor, alerta a fost data aproape de miezul noptii de unul dintre preotii manastirii. Pana la sosirea autospecialelor, oamenii au luptat cu flacarile, cu galetile.

“Chiar eu am ajutat, dar nu am avut apa suficienta.”

Satenii spun ca s-a investit foarte mult in lacasul sfant si chiar zilele acestea se faceau ultimele lucrari de reparatie. Nu a fost crutat de furia flacarilor nici iconostasul recent instalat, care a costat o avere.

“Chiar am fost dupa Pasti si ma gandeam cat e de frumos. Parintele el l-a cumparat cu puterile lui.”

Constantin CIOBANU, PRIMARUL LOCALITATII: “Pagubele sunt mari, atat materiale cat si spirituale.”

Cel mai afectat de tragedie se pare ca este preotul bisericii care a avut nevoie de ingrijiri medicale. Astazi acesta s-a izolat in chilia sa, refuzand sa primeasca pe cineva.

Este inca in stare de soc.”

Lilia CARAUS, REPORTER PRO TV: “Dupa cum se vede, flacarile au distrus tot ce era in manastirea. Patru speciale au lucrat mai mult timp insa nu a putut fi salvat nimic. Acum pericolul pentru pompieri e cu atat mai mare cu cat exista riscul de prabusire a tavanului.”

Satenii povestesc ca au strans banut cu banut pentru reparatia bisericii, iar acum spun ca sunt neputinciosi in fata tragediei.

“Poate ne vor ajuta guvernantii. Vom merge si pe un drum de piatra, numai sa reparam manastirea.”

“Eu am doi studenti. O sa iau de la gura lor si o sa dau la biserica.”

Altii tind sa creada ca este un semn rau si ca tot pacatele au dus la tragedie.

“Trebuie sa ne mai rugam, sa batem matanii.”

“Omul numai s-a trezit si a facut pacate.”

Pompierii cerceteaza mai multe versiuni care au dus la izbucnirea flacarilor.

Diana ŢURCAN, SERVICIUL DE PRESĂ, SPCSE: „Cea de baza ar fi imprudenta cu focul deschis, intrucat flacarile au izbucnit din altar. Probabil e vorba de o candela uitata aprinsa.”

Pagubele provocate de incediu abia urmeaza sa fie estimate, oricum acestea sunt enorme iar biserica urmeaza sa fie construita din nou.

sursa http://protv.md

1001

Contact Form Powered By : XYZScripts.com