Header image

Ce sau cine se ascunde îndărătul loviturilor pe care i le dă presa mitropolitului Vladimir?

19:33, sâmbătă, 13 septembrie, 2014 |

Ceva nu-i curat cu aceste dezvăluiri despre presupusele averi şi aventuri ale mitropolitului Vladimir. De ce blonda care îl însoţeşte, nitam-nisam, a plasat pozele cu el pe reţelele de socializare. Din greşeală? Din prostie?

Dar de ce s-a prostit abia acum? S-a încălzit prea tare la soare şi a intrat în călduri? Sau a executat o comandă. A cui?

Miroase a provocare şi scurgere de informaţii. Se creează impresia că mitropolitul este şantajat.

Din sursele mele ştiu că acestuia timp de trei luni i s-au sucit mîinile pentru a-l obliga să semneze proverbiala deja declaraţie antieuropeană a Sinodului. E un secret al lui Polichinelle faptul că Moscova ţine cu tot dinadinsul să folosească Biserica Ortodoxă din Republica Moldova pentru a submina cursul european al actualei guvernări de la Chişinău.

Mitropolitul nu-i fără cusur, desigur. A gafat în mai multe rânduri, precum se ştie. A dovedit un conformism penibil faţă de Voronin sub guvernarea comunistă care, la rândul ei, a estorcat bani de la oamenii de afaceri în stilul brutal al grupării criminale Solnţevskaia, mimând gesturi filantropice faţă de Biserică.

Cu toate acestea, Vladimir Cantarean de-a lungul anilor a avut puterea să se opună elementelor extremiste din eparhie. A căutat să nu implice BOM în campaniile politicianiste şi proputiniste ale Patriarhatului de la Moscova.

Nu e de mirare că nu e privit cu ochi buni în Rusia care ar vrea să-l înlocuiască cu Marchel, o sculă veche a Kremlinului, antrenat în activităţile suspecte ale unor grupuri antinaţionale, antioccidentale şi proruse din Republica Moldova, monitorizate la ora actuală de SIS.

Departe de mine gândul de a-l apăra pe mitropolit cu orice preţ. Nu-i exclus să fi călcat prin străchini. Nu ştim deocamdată încă nimic exact.

Totuşi, am senzaţia că mitropolitul Vladimir este executat de ruşi, care se folosesc de presa autohtonă pentru a-l deningra de aşa manieră încât acesta să nu-şi mai poată exercita atribuţiile de arhiepiscop.

Un caz de intoxicare a presei, nu de rea-credinţă a acesteia

Post-scriptum la „Ce sau cine se ascunde îndărătul loviturilor pe care i le dă presa mitropolitului Vladimir?”

În această postare arătam că ultimele dezvăluiri despre prezumtivele averi şi aventuri ale mitropolitului Vladimir convin Rusiei. Patriarhatul de la Moscova doreşte să-l înlocuiască pe întâistătătorul BOM cu unul din cei doi episcopi proruşi Marchel sau Sava. De aceea nu-i exclus ca la mijloc să fie o scurgere de informaţii dinspre Est. Din păcate, unii cititori n-au lecturat atent, probail, textul subsemnatului şi s-au apucatt să atace Ziarul de Gardă care a publicat investigaţiile.

Or, mie nici prin cap nu mi-a trecut să inculp publicaţia cu pricina care, de altfel, are una dintre cele mai profesioniste echipe jurnalistice din presa print. Mai cu seamă că în această situaţie riscă să se pomenească oricare altă redacţie de la Chişinău. Asta cu atât mai mult cu cât ruşii sunt nişte maeştri în materie de intoxicare a mass-media.

Informaţia este pâinea jurnalismului, iar Kremlinul, ori de câte ori pune la cale vreo bazaconie, niciodată nu ezită să strecoare pe ascuns în acest aliment de bază al reporterului şi puţină otravă. Senzaţia mea este că în ultimele relatări despre mitropolitul Vladimir, a căror veridicitate nu am cum să le contest, cei care au scurs informaţia au injectat şi o doză de venin.

Repet, este vorba de un caz de intoxicare a presei, nu de rea-credinţă a jurnaliştilor, aşa cum au interpretat unii forumişti.

Petru Bogatu, jurnalist

Contact Form Powered By : XYZScripts.com