Header image

„Chapiteau” în fața Catedralei

3:42, vineri, 1 mai, 2015 |

REcunosc din capul locului, că nu mă prea dau în vînt să fiu de Învierea Domnului la Chișinău. Am încercat de vreo două ori, și mi-a pierit cheful.

În acest an am venit în Săptămîna Luminată. Și m-am ciocnit de realitatea „ortodoxă” moldovenească, cu scenografia pascalădin proximitatea Catedralei Metropolitane din centrul capitalei moldave, dar am văzut cu ochii meu ce-nsemnează pentru moldoveni Paștele Blajinilor, care este o adevărată „sărbătoare națională” – cu zi liberă pentru toată lumea! Chiar dacă este o zi de luni.  

Comentariul pe marginea „sărbătoarii naționale” o las pentru o altă ocazie, acum însă aș dori să-mi manifest cîteva nedumeriri pe seama scenografie pascale despre care aminteam mai sus. 

ob_3baa8a_img-9580

foto ©vladimir bulat, aprilie, 2015

Cam ce-ar vrea să însemne prezența acestui monstruos iepuraș cu două guguloaie care se vor a fi, probabil, niște ouă pascale, în fața Catedralei Metropolitane? Care ar fi tangența acestui personaj cu Învierea lui Hristos? Și ca inadecvarea să capete niște dimensiuni și mai hilare, picioarele iepurașului au fost împrejmuite cu un soi de plasă metalică, spre a i se proteja, probabil, picioarele. Dar de cine? La drept vorbind, acest element scenografic folosește doar celor care își fac selfie, sau fotografii de grup, cu siguranță fără vreo legătură cu biserica, credința sau orice alt argument teolologic…

Dar povestea nu se termină aici. Ceva asemănător cu ouăle roșii a mai fost amplasat și de-asupra urnelor de beton rămase din era comunistă, care încadrează intrarea spre aleea ce ne conduce spre Clopotnița Catedralei, și după care – culmea grotescului! – vedem și un iepure ieșind dintr-un ou. Din unul albastru! Toată această deșănțată desfășurare de forțe pseudo-creatoare nu face decît să tulbure orice om cu cuget ortodox, orice mirean cu frica lui Dumnezeu, care nu poate să nu se întrebe: cum deMitropolia Chișinăului și a întregii Moldove îngăduie astfel de lucruri,  de anomalii și evidente alunecări în idolatrie? Oare numai astfel se poate colora spiritul luminos al Învierii Domnului, prin alăturări nepotrivite, printr-un duh străin, sectar și alogen, încît ai sentimentul că te afli în atmosfera unui circ ambulant, ieftin, caricatural, chapiteau

O pot spune cu toată responsabilitatea: nu asta ne învață Sfînta Evanghelie, Sfinții Părinți, Tradiția și bunul simț creștinesc! Acești iepurași, ouăle lucioase ca niște ștrasuri și coșurile împletite – sunt din alt „film”, dintr-o altă lume, decît cea a Raiului hărăzit nouă de Dumnezeu. Tuturor celor ce cred în EL. 

Cu amărăciune am scris aceste rînduri, dar nu am putut să tac. Dacă oamenii vor tăcea, vor începe să vocifereze să să urle pietrele pe care călcăm…Astfel de lucruri nu sunt de acceptat.

ob_6a7556_img-9583

foto ©vladimir bulat, aprilie, 2015

Vladimir Bulat

Sursa: http://manastiri-basarabene.over-blog.com/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com