Header image

Comisia Națională de Heraldică (CNH) nu accepta retorica demersului Mitropoliei Basarabiei

0:17, miercuri, 7 februarie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , , ,

CNH nu accepta retorica demersului Mitropoliei Basarabiei http://www.mitropoliabasarabiei.md/mitropolia-basarabiei-ce… prin care aceasta își exprimă îngrijorările cu referire la înregistrarea stemei Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove. Comisia Națională de Heraldică (CNH) condamnă orice imixtiune externă în activitatea sa.

În acest context, reiterăm:

1. Simbolurile bisericești în țara noastră sunt reglementate de „Normele generale privind heraldica ecleziastică din Republica Moldova”, aprobate prin Decizia CNH nr. 492-IV.01 din 23 noiembrie 2016.

2. Proiectul acestor Norme a fost aprobat de CNH la 12 aprilie 2016, iar la 19 aprilie a fost remis spre coordonare celor doi mitropoliți: ÎPS Vladimir (adresa nr. 04/1-20-310) și ÎPS Petru (adresa nr. 04/1-20-311). Doar Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a răspuns (adresa nr. 01-04/280 din 7 noiembrie 2016).

3. Toate stemele mitropolitane din țara noastră vor avea, conform Normelor, aceeași compoziție, vor fi asemănătoare întotdeauna, diferențiindu-se doar conținutul scuturilor.

4. Stema în curs de înregistrare a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove și stema în uz neînregistrată a Mitropoliei Basarabiei seamănă între ele și pentru că ambele descind în mod natural din stema Mitropoliei din perioada interbelică. Această situației reflectă principiul continuității în heraldică.

Corneliu Popovici, preşedintele Comisiei Naţionale de Heraldică de pe lîngă Președintele Republicii Moldova , consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării. Componența

Contact Form Powered By : XYZScripts.com