Creștinismul și islamul – posibilităţi de dialog - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Creștinismul și islamul – posibilităţi de dialog

Vorbind despre situația actuală din Caucazul de Nord, preşedintele Departamentului de Relaţii Bisericeşti Externe al Patriarhiei Moscovei Mitropolitul Ilarion a declarat că în prezent există un război nedeclarat a wahhabismului  și salafismului împotriva islamului tradițional, care este identic cu persecuția creștinilor din Orientul Mijlociu. În ambele situații „este vorba de unul și același fenomen – intoleranța religioasă.” Este de netăgăduit faptul că avem o tragedie şi problemă comună. Și datoria noastră e să luptăm împreună pentru ca copiii și nepoții noștri să trăiască în pace și armonie.

Teroriștii pretind că luptă pentru triumful islamului, și că anume ei sunt adevăraţii musulmani. Cu toate acestea, mulți dintre adepții islamului au o opinie diferită. Ei condamnă terorismul, propun că membrii acestor secte radicale să fie separaţi de musulmani evlavoşi , care caută pacea.

Din păcate, unii membri ai lumii islamice prin acțiunile lor crează o imagine negativă a islamului ca religie. Ei se opun prezenței Bisericii Ortodoxe Ruse în școli și armată, construirii de biserici ortodoxe pe lângă ambasade, cheamă la o luptă pentru a stabili un califat global.

Radicalii se consideră musulmani adevărați și că-şi cunosc cu adevărat credința lor. Ei folosesc un set de citate din Coran de care au nevoie, pentru a justifica acțiunile lor.

Lumea, care nu acceptă legea sariatului, este numită „teritoriul războiului”, şi cu ea poate fi încheiat doar un armistițiu temporar.

Dar este important să înțelegem că fiecare compartiment a doctrinei, atât în creștinism, cât şi în islam, nu poate fi vizualizat separat de la sistemul său teologic coerent.

Atât timp cât liderii religioși musulmani nu vor condamna deschis radicalismul, terorismul, wahhabismul și banditismul, mulți oameni paşnici, reprezentanți atât ai islamului, cât și a altor religii vor râmâne la convingerea că lumea islamică pregătește anual sute de teroriști și mii de  militanţi.

Existența terorismului islamist indică la faptul că conducătorii radicalilor au găsit sprijin în cel mai sfânt pentru ei – în Coran, condamnând la moarte sute de oameni înșelați și mulţi alţi civili ucişi.

Acest lucru este deosebit de important astăzi, în lumina evenimentelor tragice: atacurilor și chiar crimelor împotriva liderilor spirituali, a muftiilor şi teologilor islamici de la mâinile celor, care cred că înțelegerea lor a Coranului este prin ceva superioară.

Toate aceste acțiuni nu au ca scop protejarea adevărurilor credinței,  ci doar accentuarea conflictele din societate, crearea unei atmosfere de frică, divizarea societăţii și distrugerea păcii interreligiose zidite de secole.

În prezent, de aproape doi ani, în Siria, unde în pace au trăit creștinii ortodocși și musulmanii, are loc un conflict militar. În ţară au fost ucişi deja zeci de mii de civili, au fost profanate locuri sfinte şi biserici, creștinii sunt alungați din casele lor, persecutați și uciși.

Episcopul Luca de Seydnaya din Patriarhia Antiohiei relatează că din casele lor au fost izgoniţi aproape 140.000 de creştini, iar în paralel sunt distruse bisericile creștine. La 11 mai 2013 a fost distrusă o mănăstire ortodoxa veche a Sfântului Prooroc Ilie, în apropiere de El Quseir.

La 22 aprilie 2013 în Alep, are loc un alt un eveniment teribil. În această zi, au fost răpiți ierarhii creștini: Arhiepiscopul de Alep Paul (Patriarhia Ecumenică), Arhiepiscopul Youhanna (Biserica Ortodoxă Siriană), șoferul lor a fost ucis. Până în prezent, mitropoliții aflându-se în captivitate.

În legătură cu evenimentele tragice din Siria, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Chiril a făcut un apel în care a menţionat : „Noi nu putem opri acest război, dar putem să ne rugăm cu stăruință pentru ca el să se finiseze cât mai curând, şi să ajutăm oamenii care suferă, printre care frații noştri creștini”.

Luând în consideraţie toate aceste evenimente tragice, apare întrebarea: este posibil un dialog pașnic cu reprezentanții islamului?

Dar, înainte de a da un răspuns la această întrebare, trebuie amintit, că de răspunsul nostru va depinde şi soarta a miilor de oameni. De aceea, dialogul nu doar este posibil, dar este chiar necesar.

Încă Sanctitatea Sa Patriarhul Alexei a remarcat că „creștinismul și islamul fac un lucru foarte important în lume. Ele amintesc umanităţii despre existența lui Dumnezeu, dimensiunea spirituală a omului și a lumii. Noi mărturisim despre moralitate și lege, adevăr și iubire. „

Baza cea mai fiabilă pentru dialog ar trebui să fie dorința de a păstra valorile tradiționale ale religiilor noastre și a culturilor noastre, împotrivirea comună provocărilor timpului.

Şi musulmanii și creștinii nu trebuie să tindă spre un fanatism orb, ci la trăirea adevărată a Scripturilor și la creșterea conștiinței religioase, în vârful căreia este sfințenia, care șterge diferențele dintre toate tradițiile pământești, domnind doar una – cea Divină.

Episcopul Irineu de Orsk şi Gai

traducere pentru www.ortodox.md
Sursa: www.pravmir.ru

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com