Header image

Cum trebuie să meargă credincioșii la biserică?

18:09, sâmbătă, 21 martie, 2015 |

Mai întâi trebuie să meargă regulat la biserică, adică cât mai des, în fiecare Duminică și sărbătoare, afară de cazuri grele de boală, spital, neputință, serviciu. Apoi sa meargă la biserică împăcați unii cu alții, că biserica este casa Domnului, care este Dumnezeul dragostei. Cine nu iarta și urăște pe aproapele, nu poate intra niciodată în biserică, nu poate da slujbă la altar, nu poate zice Tatăl nostru că nu-l primește Dumnezeu.

Apoi soții să țină curățenie înainte cel putin două zile unul cu altul și să aducă și pe copiii lor la biserică pentru a învăta dreapta credință și a crește în frică de Dumnezeu. Credincioșii sunt datori să meargă din timp la sfintele slujbe, iar nu după începerea Sfintei Liturghii. Ei trebuie să asculte la biserică atât Sfânta Liturghie; cât și Vecernia, Utrenia, Acatistul, predica zilei, citirile și cântările de la strană și toate învățăturile creștine din gura preotului. Dacă nu pot veni din timp la slujba, credincioșii trebuie să se închine la icoane numai după terminarea Sfintei Liturghii, ca să nu tulbure liniștea slujbei și a celor din biserică.

Credincioșii, mai ales femeile, trebuie să se îmbrace cuviincios când vin la biserică. Este mare păcat pentru ele să se poarte cu îmbrăcăminte necuviincioasă, nu numai în biserică, ci și acasă, la lucru, pe stradă, și mai ales când se roaga. Să vină la biserică cu capul acoperit, îmbrăcate în haine femeiești, iar nu bărbătești, nevopsite pe față și pe unghii și să stea cuviincios la sfintele slujbe. Este oprit credincioșilor să plece din biserică înainte de sfârșitul slujbei. Sfântul Ioan Gură de Aur îi aseamănă pe aceia cu Iuda vânzătorul, care a plecat de la Cina Domnului înainte de sfârșit. Sfânta Liturghie are aceeași valoare cu Cina cea de Taină.

Deci să prețuim biserica, să iubim biserica, să mergem regulat, cu dragoste și împăcăți la biserică, să ascultăm cu evlavie sfintele slujbe și cuvintele de învățătură, să cântăm și să ne rugăm împreună în biserică, pentru că astfel să ne întoarcem la casele noastre hrăniți duhovnicește și întăriți în credință și iubire. O slujbă ascultată cu evlavie ne aduce pace și bucurie în casă și în inimă și ține până la cealaltă Duminică. Biserica este mama noastră cea de obște. Să o iubim și să ascultăm de păstorii noștri sufletești, că astăzi s-au ridicat mulți păstori și prooroci mincinosi, lupi îmbrăcați în piei de oi, care îndeamnă pe creștini să lase Biserica, păstorii ei cei sfinți, Sfânta Liturghie, Sfânta Cruce, pe Maica Domnului și pe toți sfinții și să meargă la adunările lor în afară de Biserică. Mântuirea este numai în Biserică, pe care a întemeiat-o Însuși Domnul nostru Iisus Hristos, iar afară de Biserică sunt lupii răpitori, proorocii mincinoși și amăgitorii. În Biserică este viața și mântuirea noastră, iar afară este pierzarea, întunericul și moartea celor ce se lasă de Biserica lui Dumnezeu.

 

Pr. Ilie Cleopa

sursa sfaturiortodoxe.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com