Header image

Dacă vrei să te mântuiești, împlinește poruncile…

20:59, duminică, 29 noiembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Unui student de la Academia teologică din Moscova

Dacă vrei să te mântuieşti, împlineşte poruncile. Dacă vrei să fii desăvârşit, şi aşa mai departe. Tema aceasta este extrem de actuală şi pentru noi, fiindcă majoritatea creştinilor contemporani nu înţeleg însemnătatea împlinirii poruncilor evanghelice. Pentru ei, aceasta este simplă morală, pe care o resping din cauza dificultăţii ei ori o adaptează la patimile şi poftele lor şi la deşertăciunea vieţii în aşa hal, că din poruncile evanghelice nu mai rămâne nimic care să fie al lui Hristos. Acesta este un vicleşug al diavolului, care îi duce la pierzare pe creştinii păruţi. Acum două sute de ani Sfântul Tihon din Zadonsk scria:

„Creştinismul se depărtează de oameni pe nebăgate de seamă, rămâne numai făţărnicia” (iar acum ce a rămas şi în Apus, şi la noi?). Cuvintele acestea le cita acum o sută de ani Ignatie Briancianinov, scriindu‑i fratelui său, şi prezicea că monahismul va fi nimicit curând, iar în urma lui aceeaşi soartă aşteaptă şi Ortodoxia. Ar trebui ca mai‑marii Bisericii să se gândească foarte bine la asta şi să tragă concluziile corespunzătoare! În seminar şi la Academia teologică ar trebui să nu se ocupe cu scolastica, ci să lucreze asupra inimii şi voinţei, nu doar asupra raţiunii şi memoriei.

din: Cuviosul Nikon Vorobiov, Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească, Editura Sophia, 2014, p. 254

IISUS HRISTOS

Contact Form Powered By : XYZScripts.com