Header image

De la om al străzii, la om de succes

7:47, miercuri, 15 aprilie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , , ,

A cunoscut iadul, aici, pe pământ şi a trecut prin toate caznele sale. A fost alcoolic, a încercat să se sinucidă şi a dormit pe străzi şi în canale. Dar, cu o voinţă de fier, a reuşit să se ridice din propria cenuşă, iar din omul fără adăpost să ajungă un exemplu. Acum ţine seminarii despre cunoaşterea personală şi scrie cărţi despre “Cum să reuşim în viaţă.” Pe toate acestea le trăieşte un constănţean a cărui viaţă zbuciumată bate filmul.

Marius Mocanu are 45 de ani, iar povestea sa poate fi un scenariu de film. A avut și a pierdut totul la ruleta vieții. Apoi a câștigat din nou. Când merge acum pe străzile din Constanța, inevitabil, ajunge și în acele locuri în care, în urmă cu 6 ani, dormea sub cerul liber, pe pături zdrențuite, în mizerie și beție continuă. Nu-i vine să creadă că a supraviețuit unui iad pe care singur l-a construit, piesă cu piesă, ca mai apoi, tot el să-l distrugă.

„Începusem să beau foarte mult, ajunsesem să beau trei sticle de coniac, mă îmbătam de 3 ori pe zi, de dimineața de la 6 de când se deschidea cârciuma până când se închidea”, mărturisește Marius Mocanu.

Fost tehnician veterinar și nepot de preot, Marius Mocanu a fost alcoolic 15 ani, dar ultimii 5 au fost cei mai răi. Nevoia sa de a bea era îngrozitoare, mai puternică decât orice. Ne povestește că nu a putut renunța la alcool nici măcar de dragul soției sau al fiicei sale.

„Soția m-a părăsit, dar nu pentru că nu mă mai iubea, ci pentru că îi ea frică să nu mor cu ea în pat. Nu mai suporta să vadă cum mă distrug”, spune bărbatul.

Fără familie și fără prieteni, Marius a vrut să-și pună capăt zilelor, într-un moment de disperare.

„Am luat medicamente, am băut, am scris biletul de adio și m-am culcat. Dar m-am trezit și am vrut să mai beau ca să mor de-a binelea, numai că nu a găsit băutura în casa. M-am dus să mai cumpăr, dar mi s-a făcut rău in fata blocului, iar vecini au chemat salvarea și m-au dus la spital”

La scurt timp după acest episod, își pierde și casa și ajunge pe străzi.

„Am pătimit mult pe străzi. Am dormit și la minus 25 de grade, pe betoane. Dimineața, când mă trezeam, mă minunam că încă mai trăiesc!”

Ultimul bastion al degradării umane a fost cucerit de Marius Mocanu in acest loc. Din cauza alcoolului a ajuns in comă la spital, dar medicii au reușit să-l salveze. A stat 6 zile în comă.

Revenirea lui a fost un miracol. Medicul care l-a salvat de la moarte, l-a ajutat să găsească puterea de a o lua de la capăt.

Doamna doctor mi-a zis așa: ai grijă că tu de mâine pleci din spital și nu o să pot să te mai ajut. Mâine aveți două drumuri din fața spitalului. Unul spre cârciumă și spre cimitir. Și altul, luați un taxi, mergeți acasă și uitați de băutură„.

Și a ales drumul cel bun, departe de alcool și de mizerie.

„M-am uitat în stânga, la cârciumă, unde mergeam pe timpuri, și era întuneric, ca și cum cineva îmi spunea măi, nu merge acolo. Și am luat un taxi, care avea ușa deschisă. Parcă-mi spunea cineva ia taxiul și du-te acasă”, spune Marius Mocanu.

De atunci au trecut șase ani, iar Marius nu s-a mai atins de alcool, și-a recăpătat familia și s-a apucat de scris.

Cartea “Cum să reușim în viață” a fost lansată în luna februarie și deja a cucerit multe inimi. În plus, Marius ține și seminarii de cunoaștere personală la care participă zeci de oameni. Îi învață, din propria experiență, să-și depășească temerile și să gândească pozitiv.

„Trebuia să treacă prin asta ca să poată spune ceea ce are de spus. Când descoperi oameni care au trecut prin lucrurile respective, care au reușit să învingă acele provocări, te schimbă”, spune Ștefan Velicu, prietenul lui Marius Mocanu, speaker totodată la seminarii de dezvoltare personală care se țin într-o cafenea din zona Dacia.

„Este incredibil cum, de foarte jos, a reușit să-și atingă visul. Visul de a avea un blog, de a trăi din scrisul pe blog și de a publica o carte”, spune Marius Dinu, managerul cafenelei unde Marius Mocanu ține seminarii de dezvoltare personală.

Povestea lui Marius Mocanu este cea a unui învingător. Cărțile sale care așteaptă încă tiparul, “De mână cu Dumnezeu”, “Liniștea din Valea Pângerii” sau “Regăsirea unui suflet pierdut” cuprind suferința acestui protagonist care a știut să-și depășească propria condiție. Marius nu uită de perioada petrecută pe străzi și vrea ca banii obținuți din vânzarea cărților să îi folosească pentru salvarea oamenilor din canale.

sursa reporterntv.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com