Header image

Dicționar de nume biblice, litera C

9:51, marți, 12 aprilie, 2016 | Cuvinte-cheie: ,

CAIAPHAS ( m )

Pronuntie: KAY-a-fas, KIE-a-fas   Posibil origine aramaica. Semnificatie necunoscuta. In Noul Testament, era un inalt prelat evreu, care l-a blamat pe Isus.

CAIN ( m )

Scriere originala: קָיִן (ebraica) Pronuntie: KAYN   Origine ebraica. Inseamna „dobandit”. In Geneza din Vechiul Testament, Cain era primul fiul al lui Adam si Eva. El l-a ucis pe fratele sau Abel.

CAINAN ( m )

Scriere originala: קֵינָן (ebraica) Pronuntie: KAY-nan, kay-IE-nan   Varianta pentru KENAN

CALEB ( m )

Scriere originala: כָּלֵב (ebraica) Pronuntie: KAY-leb   Inseamna „caine” in ebraica. In Vechiul Testament, este numele unuia dintre cei 12 spioni trimisi de Moise in Israel. Dintre evreii care au plecat din Egipt cu Moise, Caleb si Iosua au fost singurii care au trait sa vada pamantul promis.

CANAAN ( m )

Scriere originala: כְּנַעַן (ebraica) Semnificatie necunoscuta. In Vechiul Testament, era fiul lui Ham si se crede ca este stramosul poporului cananit.

CARMEL ( f )

Pronuntie: KAHR-mel   De la titlul Fecioarei Maria, Doamna din Carmel. כַּרְמֶל (Karmel) (inseamna „gradina” in ebraica) este un munte din Israel, mentionat in Vechiul Testament, lacasaul mai multor biserici crestine.

CARMI ( m )

Scriere originala: כַּרְמִי (ebraica) Pronuntie: KAHR-mie   Origine ebraica. Inseamna „vita de vie”. In Vechiul Testament, era fiul lui Reuben.

CARPUS ( m )

Pronuntie: KAHR-pus (engleza)   Origine greaca. Forma latina pentru Καρπος (Karpos), care inseamna „fruct, beneficiu”.

CEPHAS ( m )

Pronuntie: vezi-fas   Origine aramaica. Inseamna „roca, stanca”. Isus l-a denumit Cefas (Petru) pe apostolul Simon, pentru ca el a fost piatra de temelie a bisericii crestine. In cele mai multe versiuni ale Noului Testament, Cefas este tradus in greaca ca Πετρος (Petros).

CHLOE ( f )

Scriere originala: Χλοη (greaca veche) Pronuntie: KLO-ee (engleza)   Inseamna „lastar verde” in greaca. Era un epitet pentru zeita Demeter.

CLEOPAS ( m )

Pronuntie: KLEE-o-pas   Forma prescurtata pentru grecescul Κλεοπατρος (Kleopatros), derivat de la κλεος (kleos) „glorie” si πατρος (patros) „a tatalui”. In Noul Testament, Cleopas era un discipol care l-a vazut pe Isus dupa Inviere.

CLOPAS ( m )

Pronuntie: KLO-pas   Posibil origine aramaica. Semnificatie necunoscuta. In Noul Testament, Clopas este mentionat scurt, ca fiind sotul unei femei care a fost martora la crucificare.

CORNELIUS ( m )

Pronuntie: kor-NEE-lee-us (engleza), kawr-NAY-lee-us (olandeza) & Derivat de la latinul cornu „corn”. In Noul Testament, era un centurion trimis de un inger sa il caute pe apostolul Petru. Dupa ce a vorbit cu acesta, a devenit crestin.

CYRUS ( m )

Pronuntie: SIE-rus   De la Κυρος (Kyros), forma greaca a numelui persan Kûrush care poate inseamna „clarvazator” sau poate fi inrudit cu khur „soare”. Este adesea asociat cu grecescul κυριος (kyrios) „lord”. A fost numele mai multor regi ai Persiei, inclusiv al regeleui Cyrus cel Mare, care a cucerit Babilonul. Este renumit in Vechiul Testament pentru eliberarea evreilor captivi, permitandu-le sa se intoarca in Israel.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com