Header image

Din Patericul Egiptean – Cuvinte de folos ale Sfântului Antonie cel Mare

Acest avva Antonie, cautand la adancul judecatilor lui Dumnezeu, a cerut, zicand: Doamne, cum unii traind putin, mor, iar altii prea imbatranesc? Si pentru ce unii sunt saraci, iar altii bogati ? Si cum cei nedrepti se imbogatesc, iar cei drepti sunt saraci ? Si a venit lui glas zicand: Antonie, ia aminte de tine. Ca acestea sunt judecati ale lui Dumnezeu si nu-ti este tie de folos a le sti.

***

Zis-a avva Antonie catre avva Pimen, ca: Aceasta este lucrarea cea mare a omului, ca greseala sa sa o puna asupra sa inaintea lui Dumnezeu si sa astepte ispita pana la suflarea cea mai de pe urma.

***

Acelasi a zis: Nimeni nu va putea sa intre neispitit in Imparatia Cerurilor. Ca, ridica, zice, ispitele si nimeni nu este care sa se mantuiasca.

***

Intrebat-a avva Pamvo pe avva Antonie: Ce voi face ? Zis-a lui batranul: Sa nu fii nadajduindu-te spre dreptatea ta, nici sa te caiesti pentru lucrul trecut; si stapaneste-ti limba si pantecele.

***

Zis-a avva Antonie: Am vazut toate cursele vrajmasului intinse pe pamant si suspinand am zis : Oare cine poate sa le treaca pe acestea ? Si am auzit glas zicandu-mi: Smerenia.

***

Zis-a iarasi, ca de la aproapele este viata si moartea. Ca de vom dobandi pe fratele, pe Dumnezeu dobandim; iar de vom sminti pe fratele, lui Hristos gresim.

***

Zis-a avva Antonie: Cel ce bate bucata de fier, intai socoteste cu mintea ce va sa faca: secere, cutit sau topor ? Asa si noi trebuie sa socotim, care fapta buna uneltim, ca sa nu ne ostenim in desert.

***

Contact Form Powered By : XYZScripts.com