Header image

Duminica a XIV-a dupa Rusalii la Biserica „Întâmpinarea Domnului”, USM

18:30, duminică, 6 septembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 06 septembrie 2015, în Duminica a XIV-a după Rusalii, cea a nunţii fiului de împărat. La Sfânta Liturghie, în bisericile ortodoxe s-a citit fragmentul evanghelic de la Sf. Ev. Matei (cap. 22, vs. 2-14). La Biserica „Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi.

Această duminică ne aduce aminte din nou despre chemarea lui Dumnezeu la viața veșnică și răspunsul nostru, care de multe ori este asemenea faptelor cu care au răspuns invitații Împăratului din parabola evanghelică de astăzi. Grijile și munca, iar uneori și doar indiferența şi nepăsarea ne împiedică să fim în fiecare duminică la biserică. Grijile cele trecătoare constituie cele mai mari piedici de a urma chemării lui Dumnezeu, piedici care nu ne permit și nouă să ne pregătim „haina de nuntă”, fără de care nu putem intra în Împărăţia Cerurilor. De felul cum vieţuim depinde dacă această haină primită la sfântul botez rămâne luminoasă sau nu. Păcatele noastre o întunecă, iar faptele bune, rugăciunile și virtuțile o menţin luminoasă”.

“Toti oamenii sunt chemati la mantuire, dar sunt alesi cei care raspund chemarii, cei care se pregatesc sa implineasca voia lui Dumnezeu Care-i cheama la viata vesnica. Toti oamenii sunt chemati in Iisus Hristos la nunta Sa din ceruri, la mantuire, adica la fericirea comuniunii de iubire vesnica, dar devin alesi numai cei care au raspuns chemarii Lui. Toti sunt chemati, dar devin alesi cei care raspund chemarii lui Dumnezeu prin credinta, rugaciune si fapte bune. Acestia asculta Sfanta Evanghelie, participa la Sfintele Slujbe, se impartasesc cu Sfintele Taine, care sunt arvuna nuntii fiului de imparat, si ajuta pe cei in nevoi. Alesi devin cei care prin nevointe multe, prin lacrimi de pocainta isi curata haina de la Botez patata de pacate si se lumineaza prin Sfanta Spovedanie si prin Sfanta Impartasanie.” (Sf. Grigorie de Nyssa)

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com