Header image

Duminica Fiului Risipitor la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

9:20, luni, 9 februarie, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

Duminica a doua din perioada Triodului este numită a Fiului Risipitor, după pericopa evanghelică citită la Sfînta Liturghie, și face parte din perioada premergătoare Postului Mare. Prin conținutul și caracterul slujbei, ea ne predispune spre meditație duhovnicească și pocăință, introducîndu-ne încet-încet în atmosfera Postului Mare.

În această Duminică, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat împreună cu un sobor de preoți și diaconi și în prezența mulțimii credincioșilor Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei. Creștinii adunați la rugăciune au avut bucuria de a avea în mijlocul lor una dintre cele mai mari sfințenii ale pămîntului nostru – Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hîrbovăț.

Pericopa evanghelică a zilei, despre întoarcerea Fiului risipitor (Lc. XV, 11-32), a fost explicată de protoiereul Emil Bulgac, slujitor al Catedralei.

Sfînta Liturghie a fost urmată de slujba unui Te Deum în care s-a cerut mijlocirea și ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în fața cinstitei Sale icoane, după care Ierarhul a rostit un cuvînt de învățătură. Tîlcuind pilda Fiului Risipitor, Prea Sfinția Sa a evidențiat mila și harul nemărginit al lui Dumnezeu pentru păcătoşii care se întorc la El şi bucuria Sa şi a cerului întreg pentru pocăinţa şi mîntuirea lor. De asemenea, Vlădica s-a referit și la importanța cinstirii Maicii Domnului și la minunile mari și slăvite arătate de Preasfînta Fecioară prin icoana Sa de la Hîrbovăț, la care au avut ocazia și creștinii din Orhei să se închine.

Sursa: http://www.eparhia-edinet.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com