Header image

Duminica Ortodoxiei la Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz Alexandru Nevski”

19:07, duminică, 1 martie, 2015 | Cuvinte-cheie: ,

 În această zi de duminică, 1 martie 2015, cînd întreaga lume Ortodoxă prăznuieşte Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Sfintelor Paşti. , Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni si Nisporeni, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz Alexandru Nevski” din orașul Ungheni.

     În dimineața zilei Preasfinţia Sa, a fost întîmpinat de soborul de preoţi slujitori şi creştinii Catedralei.

    În cadrul Sfintei Liturghii după citirea pericopei evanghelice Preasfinţia Sa, a adresat credincioşilor un cuvânt de felicitare cu ocazia acestei sfinte sărbători, intitulate “Triumful Ortodoxiei”, relatând pe larg şi istoria acestui mare praznic.

     După rugăciunea “Tatăl nostru…” creştinii care sau mărturisit și au primit dezlegare de la duhovnic s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, după care a urmat Te Deum-ul din Duminica Ortodoxiei cu rugăciunea de sfinţire a icoanelor, aduse de credincioşi, și care erau ținute în mînă iar la momentul sfințirii au fost înălțate în sus în amintirea biruinţei asupra iconoclasmului şi restabilirea cultului sfintelor icoane.

      La final Ierarhul a venit cu un cuvânt lămuritor despre cinstirea icoanelor:  “Natanail din evanghelia  de astăzi a văzut cu ochii trupeşti un om şi a mărturisit pe Dumnezeu. La fel şi noi creştinii, văzând reprezentat pe icoană chipul Mântuitorului sau al unui anumit sfânt, mărturisim pe cel care este reprezentat pe ea, iar cinstea noastră de asemenea “la chipul celui reprezentat (pe  icoană) se suie”, după cuvântul Marelui Vasilie”

Biroul de Presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com