Header image

Duminica Ortodoxiei la catedrala “Sf. Bin. Cneaz Alexandru Nevski” Ungheni

1:02, luni, 25 martie, 2013 | Cuvinte-cheie: ,

Duminică, 24 martie 2013, întreaga lume Ortodoxă prăznuieşte Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Sfintelor Paşti.  La Catedrala Episcopală “Sf. Bin. Cneaz Alexandru Nevski” din oraşul Ungheni, credincioşii au luat parte la Liturghia Sf. Vasile cel Mare, oficiată de Prea Sfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, împreună cu preoţii slujitori ai catedralei.

   După citirea pericopei evanghelice, ieromonahul LAVRENTIE (Mîrzac) a dat citire Pastoralei Prea Sfinţitului PETRU la Duminica Ortodoxiei, Pastorală care a răsunat astăzi în toate sfintele lăcaşe şi aşezăminte monahale din cuprinsul episcopiei noastre, apoi Prea Sfinţia Sa a adresat credincioşilor un cuvânt de felicitare cu ocazia acestei sfinte sărbători, intitulate “Triumful Ortodoxiei”, relatând pe larg şi istoria acestui praznic.

   După rugăciunea “Tatăl nostru…” creştinii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, după care a urmat un Tedeum cu rugăciunea de sfinţire a icoanelor, aduse de credincioşi în amintirea biruinţei asupra iconoclasmului şi restabilirea cultului icoanelor.

   La final Ierarhul a venit cu un cuvânt lămuritor despre cinstirea icoanelor:  Natanail din evanghelia  de astăzi a văzut cu ochii trupeşti un om şi a mărturisit pe Dumnezeu. La fel şi noi creştinii, văzând reprezentat pe icoană chipul Mântuitorului sau al unui anumit sfânt, mărturisim pe cel care este reprezentat pe ea, iar cinstea noastră de asemenea la chipul celui reprezentat (pe icoană) se suie”, după cuvântul Marelui Vasilie”.

Sursa: http://episcopia-ungheni.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com