Header image

Evangheliarul de la Lorsch a fost expus pe Internet

11:00, joi, 20 iunie, 2013 | Cuvinte-cheie: , ,

Scopul proiectului «Bibliotheca Laureshamensis – digital»  – este de a crea o versiune virtuală a bibliotecii mănăstirii Lorsch.

În mănăstirea germană Lorsch (Hessen), în cadrul proiectului „Bibliotheca Laureshamensis – digital» renumitul în întreaga lume Evangheliar de la Lorsch a fost expus în integritate în reţea. Pergamentul, datat cu anul 810, de la curtea regelui Carol cel Mare, este considerat unul dintre cele mai frumoase manuscrise din Evul Mediu timpuriu.

Scopul proiectului – este de a recrea o versiune virtuală a bibliotecii mănăstirii Lorsch, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Până în prezent s-au păstrat 330 de manuscrise medievale împrăștiate în 68 de biblioteci din întreaga lume. Culegerea moştenirii mănăstirii Lorsch oferă o oportunitate unică de a cerceta bazele vieții monahale din perioada carolingiană. Lorsch a fost unul din centrele, unde s-a copiat şi prelucrat moștenirea antichității.

Noul proiect reprezintă reproduceri digitale ale manuscriselor cu amănunte din descrierile științifice detaliate.
Paginile Evangheliarului aproape în întregime sunt scrise cu cerneală de aur. Fiecare dintre ele este decorată cu o ramă iscusit lucrată. De remarcat sunt imaginile celor 4 evangheliști și două imagini ale lui Hristos: Hristos cu protopărinţii și așezat în scaunul de domnie.

Ambele coperte ale Evangheliarului sunt sculptate în fildeş, având imagini cu scene din viața Fecioarei Maria și a lui Hristos, relatează Sedmitsa.ru.

Sursa www.sedmitza.ru

Contact Form Powered By : XYZScripts.com