Header image

În Duminica a XV-a după Cincizecime, Prea Sfințitul Nicodim a liturghisit în biserica „Sf. Arhangheli” din orașul Otaci

19:25, luni, 7 octombrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , ,

În Duminica a XV-a după Ciniczecime și a prăznuirii zămislirii Cinstitului, Slăvitului Prooroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, s-a aflat în mijlocul mulțimii credincioșilor de la biserica „Sf. Arhangheli” din orașul Otaci, raionul Ocnița, unde a săvîrșit slujba de resfințire a sfîntului locaș, la care s-au efectuat lucrări de reparație și renovare, urmată de Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie.

În dimineața zilei, Prea Sfinția Sa a fost întîmpinat de părintele paroh, protoiereul Alexandru Usatîi, care este și blagocin de Ocnița, un sobor de slujitor și credincioșii adunați în număr mare la serviciul divin pentru a aduce Milostivului Dumnezeu rugăciuni de laudă și mulțumire și a prăznui jubileul de 220 de ani de la fondarea bisericii.

După citirea pericopelor evanghelice, cu binecuvîntarea Ierarhului, protoiereul Leonid Sevastianov, paroh al bisericii „Sf. Nicolae” din localitatea Călărășeuca, a rostit o predică.

În cadrul serviciului divin, în semn de mulțumire și recunoștință pentru munca asiduă și jertfelnică în Ogorul lui Hristos, Prea Sfințitul Nicodim l-a distins pe părintele Alexandru Usatîi cu înalta decorație a Bisericii Ortodoxe din Moldova – ordinul „Meritul Bisericesc”.

Sfînta Liturghie a fost urmată de slujba unui Te Deum de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale și belșugul harului Său revărsat de-a lungul timpului asupra cestei vechi biserici și a slujitorilor și enoriașilor care s-au rugat în ea, după care slujitorii și credincioșii au înconjurat în procesiune sfîntul locaș.

La final Prea Sfințitul Nicodim a rostit un cuvînt de învățătură. Ierarhul a atras atenția că Sfînta Evanghelie a Duminicii, de la Matei, XXII, 35-46, ne îndeamnă să-l mărturisim pe Mîntuitorul Hristos drept Fiu al lui Dumnezeu și Dumnezeu Adevărat, iar în lumina acestei mărturisiri să oferim toată iubirea noastră lui Dumnezeu și semenilor noștri; și astfel, prin credință și faptele iubirii ne vom mîntui. Prea Sfinția Sa a mai adăugat că modelul sublim al realizării acestor porunci evanghelicene este oferit de Marele Prooroc Ioan Botezătorul, prăznuit astăzi.

De asemenea, ierarhul a felicitat credincioșii cu prilejul jubileului de 220 de ani de la fondare pe care-l sărbătorește biseerica și a mulțumit tuturor celor care au contribuit și contribuie la înfrumusețarea și împodobirea ei. Mai mulți ctitori ai bisericii „Sf. Arhangheli” din orașul Otaci s-au învrednicit de distincții eparhiale.

* * * * *

La întoarcere, Prea Sfințitul Nicodim a binecuvîntat pîrga roadelor de mere din livada unui slujitor din cadrul eparhiei noastre, care a solicitat să i se păstreze anonimatul.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

Contact Form Powered By : XYZScripts.com