Header image

În regiunea Yaroslavl o bunicuţă cu banii stânşi a ridicat o biserică

14:19, vineri, 13 septembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

În regiunea Yaroslavl o bunicuţă cu banii stânşi a ridicat o biserică. Biserica a fost construită pe donațiile  care timp de opt ani au fost colectate de locuitoarea satului Artemievo Zoya Popova.

Bătrânica a relatat de ce a decis să construiască o biserică în locurile natale. Din copilărie își amintește de Biserica veche cu hramul Nașterii Domnului din satul de vecinătate Rojdestvenskoie.

– Era o biserică foarte frumoasă și într-un loc minunat! – îşi amintește bunica Zoya. – Când veneai de la Rîbinsk, vedeai un râuleţ, o luncă și apoi un deal înalt şi împădurit. Şi de parcă această pădure singură ridica către cer Biserica! Te apropii şi ţi se taie răsuflarea.

Interiorul bisericii Zoya Alexandrovna nu a reuşit să-l vadă, atunci când familia ei s-a mutat aici, în biserică deja era amenajat un hambar. Și apoi în anii ’50 biserica a fost complet distrusă. O tristeţe adâncă îi cuprinse sufletul.

Biserica construită în Artemievo – e întruchiparea visului său pe mult timp , relatează ziarul АИФ Yaroslavl.

– Aveam o hârtie cu permisiunea vladâcăi de a colecta banii. Mergeam de la casă la casă şi toţi îmi dădeau doar bănuţi, – oftează ea. – Cel mai mult – trei oameni mi-au dat câte 200 de ruble. Iar  ceilalţi  – și 10, și 50, alţii şi 2 și 1 rublă. Se întâmpla că îmi aruncau bănuţii în faţă ca unui câine. Și mă numeau în tot felul  … Când îmi aruncau banii, nu plângeam. Am plâns din alt motiv. Există aici un sat Ostashevo. Și am venit într-o familie unde erau trei copii mici, o bătrână și mama copiilor. Casa era curată, ordonată, dar ce sărăcie!  Eu le-am spus: Mă iertaţi în numele Domnului, căci nu prea am intrat la cine trebuia, colectez donații pentru biserică.

Bătrâna a scos o cârpă iar în ea erau 4 ruble şi 96 bănuţi. Vă puteți imagina! Mi-a întins mie 2.96, iar sie şi-a lăsat două ruble. Doar mi-au dat ulimii bani pe care îi aveau din toată inima! „Luaţi-i, luaţi-i, – mi-au spus ei – zilele următoare vom primi indemnizaţia, şi mai avem nişte pesmeţi.” Cum am ieşit din casă nu mi-am putut stâpâni lacrimile. Acesta a fost cel mai mare dar, bani sfinţi.

În una din zile bătrânica Zoza a intrat într-un mic paraclis, pe lângă care se ridica o biserică. Părintele i-a spus : „Nu eşti din parohia mea, ce doreşti?” Obosită, epuizată Zoya Alexandravna a relatat toată istoria sa. După care au hrănit-o, i-au dat 4500 de ruble. Şi părintele i-a spus: „Ei bine, dragă, îţi com căuta un binefăcător.” Și s-a ținut de cuvânt. A găsit o fondație de caritate, pe seama căruia în mare parte a fost construită biserica.

traducere pentru ortodox.md

sursa pravoslavie.ru

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com