Header image

INCENDIUL de Paşte la Biserica „Sf.Dumitru”. Autorităţile anunţă cauza şi costurile reparaţiei

22:42, marți, 21 aprilie, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

Incendiul de la Biserica „Sfântul Dumitru” din Capitală ar fi izbucnit de la cablurile pentru instalaţiile de iluminat ale unui post de televiziune care filma slujba Învierii. Cel puţin aşa susţine pretorul sectorului Botanica şi parohul lăcaşului sfânt, care fac referire la rezultatele experizelor de laborator, făcute de către specialiştii Serviciului Situaţiilor Excepţionale.

La o săptămână de la producerea incendiului, autorităţile au anunţat cauzele preliminare.

„Cauza, după câte ne-au spus pompierii a fost un cablu de la cei care au fost angajaţi de către Jurnal TV. Acolo e vorba de o firmă particulară. Acel cablu s-a contopit cu scara. Vopseaua a izbucnit. S-a aprins prima vopseaua şi a fost o explozie. Venea o limbă de foc ca din iad în noaptea Învierii”, a spus parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borșevschi.

„Este vorba despre firele de tensiune înaltă care asigurau iluminatul pentru filmările care se produceau în biserică la moment. Ele au fost, după părerea mea, de o calitate insuficientă. Pentru a aduce în stare iniţială ceea ce a însemnat Biserica Sfântul Dumitru de la începuturi e nevoie de 3.200.000 de lei”, a spus pretorul sectorului Botanica, Vladimir Gurițenco.

Reprezentanţii postului de televiziune vizat nu au fost de găsit pentru a confirma aceste acuzaţii.

Primăria Capitalei spune că va oferi 500.000 de lei pentru reparaţia bisericii. Dorin Chirtoacă s-a arătat, însă, surprins de suma mare a pagubelor.

„Vă spun şi eu sincer, în momentul în care am aflat cifra a fost mai mult decât un duş rece. Este usturător, nici nu se discută”, a remarcat edilul Capitalei.

Angajaţii Bisericii spun că doar restaurarea unui metru pătrat de picturi costă cel puţin 5.000 de lei.

„Uitaţi-vă cât trebuie de lucru aici ca să restabileşti. Aici tot trebuie de restaurat. Uitaţi-vă în ce stare sunt chipurile. Iată aşa este toată clopotniţa, cum o vedeţi dumneavoastră”, a spus parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borșevschi.

Lucrările de reparaţie vor dura până la sfârşitul verii. Între timp, slujbele vor fi oficiate în biserica mică din curte.

sursa publica.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com