Introducere la DRUMUL SPRE BISERICĂ – rânduri şi gânduri creştine de Nicolae Dabija - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Introducere la DRUMUL SPRE BISERICĂ – rânduri şi gânduri creştine de Nicolae Dabija

9:53, miercuri, 17 iulie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Nu ştiu cine este Nicolae Dabija în ochii celor din jur. Eu am descoperit un om cu suflet ales. Lumea zice că este un mare poet, colegii de breaslă ar spune − de succes. Nu scrie de dragul scrisului, dar pentru şi de la suflet la suflet.

Ca să ajung la opera dabijiană am pornit de la omul Nicolae Dabija. Vorba străbună nu în zadar spune „A fi domn i-o întâmplare, a fi om e lucru mare”, iar slovele lui Miron Costin „Nasc şi la Moldova oameni” se adeveresc şi astăzi, când îl avem contemporan pe acest vrednic fiu al neamului, care seamănă cuvântul credinţei străbune.

Are rădăcini sănătoase, fiind dintr-o viţă de slujitori destoinici.
Credinţa şi scrisul nu sunt o întâmplare în viaţa fratelui Nicolae, căci aşa obişnuim să-l numim în biserică. Iar acolo stă retras undeva în partea dreaptă, cuvenită bărbaţilor în orice sfânt lăcaş. La prima vedere nu-l deosebeşti de restul lumii, dar iese în evidenţă printr-o cuminţenie şi linişte lăuntrică, fiind atent la tot ce se întâmplă în timpul slujbelor.

Am intitulat prezenta culegere de scrieri creştine Drumul spre Biserică, pentru că toate cuvintele adunate sunt trecute prin inima creştinului Dabija, care vrea să fie împăcat cu Cel de Sus. „Nu poţi scrie ceva destoinic, dacă nu trăieşti ce scrii şi dacă îţi este ruşine să priveşti spre Cer”, ne spune N. Dabija.

Aceasta e adevărata trăire: să fii în armonia dragostei cu Dumnezeu şi cu cei din jur. Or, Dabija a înţeles acest lucru şi trăieşte acceptându-i pe oameni aşa cum sunt. Cu toate acestea nu se poate împăca cu neadevărul, adesea repetând cuvintele din popor ”urăşte păcatul, dar iubeşte-l pe păcătos”.

Credem că scriitorul şi publicistul nostru va trăi încă mult timp, căci ”vii sunt numai cei care-şi prefac ideile în fapte, dau realitate cuvintelor rostite, trec pe plan existenţial conceptele şi visările planului ideativ.” (Nicolae Steinhardt).

Nu putem trece cu vederea acest popas aniversar – 65 de ani de la naştere − la care a ajuns Nicolae Dabija, şi-i dorim sănătate, vlagă creativă şi bucurii lăuntrice.

Preot Octavian MOŞIN,
15 iunie 2013, ziua naşterii
în altă viaţă a lui Eminescu

DESCARCĂ CARTEA ÎN FORMAT PDF

Contact Form Powered By : XYZScripts.com