Header image

Mesajul Patriarhului Chiril referitor la evenimentele tragice din Siria: „Nu putem opri acest război, dar putem să ne rugăm cu stăruință pentru ca el să se finiseze cât mai curând

23:37, miercuri, 26 iunie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

De aproape doi ani în Siria continuă ostilitățile. În acest timp au fost ucişi zeci de mii de oameni, printre care bătrâni, femei, copii nevinovați.
O parte semnificativă a poporului sirian este formată din confraţii noştri creştini: în centrul orașului Damasc se află centrul unei dintre cele mai vechi patriarhii ortodoxe – patriarhia Antiohiei.

Și acum, pe străzile din acest oraș, care-l mai ţin minte pe Apostolul Pavel şi faptele sfinților, se varsă sânge nevinovat. Pe acest pământ biblic, pe care în pace au trăit creștinii ortodocși și musulmanii, astăzi sunt profanate biserici, iar creștinii sunt alungați din casele lor, persecutați, și de multe ori – torturați și uciși.

Sunt distruse locuințele, nimicită infrastructura, se simte lipsa alimentelor și medicamentelor, mulți oameni nu mai au case. Cineva a plecat să stea la rude, alții au găsit adăpost în obiecte speciale, iar cineva a trebuit să se refugieze în țările vecine, unde de multe ori nimeni nu-i așteaptă.
Poporul nostru a trecut recent prin situaţii similare. În timpul revoluției, războiului civil și persecuțiilor împotriva Bisericii mii de compatrioţi de-ai noștri au fost nimiciţi. Printre ei au fost mulți episcopi, preoți, călugări și laici. Noi onorăm şi cinstim faptele lor şi în același timp, nu ar trebui să privim indiferenţi cum din nou se varsă sânge nevinovat.

Noi cu dumneavoastră nu putem opri acest război, dar putem să ne rugăm cu stăruință pentru ca el să se finiseze cât mai curând, să ajutăm oamenii care suferă, printre care frații noştri creștini.

Domnul Iisus Hristos în parabola despre samarineanul milostiv (Luca 10:29-37) ne indică clar pe cine ar trebui să-l considerăm aproapele nostru: cel care are nevoie de ajutor. Chiar dacă acesta este o persoană cu alte păreri, altă credinţă, care locuieşte în altă ţară.
Vă rog să urmaţi chemarea lui Hristos și de a ne ajuta semenii noștri, adică pe acei care acum au nevoie în special de sprijinul și susţinerea noastră.

Chiril, Patriarhul Moscovei si a Întregii Rusii

traducere din l.rusă pentru www.ortodox.md

Sursa www.patriarchia.ru

Citiţi mai multe articole interesante pe siteul: http://ortodox.md/?p=9409&preview=true
Moldova Ortodoxă

Contact Form Powered By : XYZScripts.com