Migraţia populaţiei din Republica Moldova capătă un alt caracter, opinie - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Migraţia populaţiei din Republica Moldova capătă un alt caracter, opinie

15:05, vineri, 1 iulie, 2016 | Cuvinte-cheie: , ,

Migraţia populaţiei din Republica Moldova capătă un alt caracter. Din ţară pleacă şi cetăţenii care au salarii destul de bune, dar care sunt nesatisfăcuţi de instabilitatea socio-economică, spune şefa Centrului de Cercetări Demografice, Olga Gagauz, solicitată de redacţia Deutsche Welle în limba română. Potrivit ei, Moldova deja a pierdut un  potenţial demografic foarte mare, transmite IPN.

„Peste 600 de mii de cetăţeni s-au stabilit permanent peste hotare. Migraţia de muncă s-a transformat în migraţie definitivă. Probabil că aceste persoane nu se vor mai întoarce în ţară, deja multe familii s-au reintegrat, copiii s-au integrat în instituţiile de învăţământ de acolo”, menţionează Olga Gagauz.

Potrivit ei, este o pierdere demografică foarte mare şi aceasta va contribui la aprofundarea declinului demografic, la scăderea şi îmbătrânirea populaţiei. Din punct de vedere socio-economic, cel mai important efect este că Moldova pierde populaţia tânără, aptă de muncă, bine pregătită, care va contribui la creşterea economiilor europene, dar nu a Republicii Moldova.

Dacă cu 10 ani în urmă moldovenilor le era greu să plece şi să îşi găsească un loc de muncă în Europa, situaţia s-a complicat şi mai tare din cauza crizei migranţilor, care a afectat întreaga Uniune Europeană.

Stela Ciobanu se află în Germania de şase luni şi tot de atât timp a încercat să îşi găsească un job, dar este destul de greu din cauza barierei lingvistice şi a valului de emigranţi din Asia. „Germania nu m-a primit cu braţele deschise, inclusiv datorită fluxului de refugiaţi de la moment, care este extraordinar de mare. Îmi este greu deoarece nu cunosc germana, deşi vorbesc alte şase limbi străine. În Germania dacă nu ştii germana nu te poţi angaja”, a menţionat Stela Ciobanu.

Sociologul şi directorul general al Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău, Doru Petruţi, crede că viteza cu care se realizează reformele este sub aşteptările populaţiei. „Recâştigarea încrederii într-un sistem care poate funcţiona în interesul cetăţenilor este un lucru corect, iar asta este un proces de durată”, a comentat analistul.

Potrivit lui, incapacitatea liderilor politici de a face reforme şi de a aduce schimbarea mult dorită de cetăţeni va aprofunda fenomenul migraţiei, iar problemele legate de corupţie, sărăcie şi de disfuncţionalităţile din sistemul judiciar vor determina cetăţenii să plece de acasă.

Sursa: www.ipn.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com