Header image

Mitropolitul Vladimir: Cel puţin trei episcopi au acordat ilegal zeci de distincţii bisericeşti

19:00, sâmbătă, 4 ianuarie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Cel puţin trei episcopi ai Mitropoliei Moldovei au acordat ilegal zeci de distincţii bisericeşti preoţilor din eparhiile lor. Asta spune mitropolitul Moldovei, Vladimir, care dă asigurări că toate titlurile oferite ilegal vor fi retrase.

Potrivit mitropolitului, până acum au fost identificate cel puţin 30 de cazuri când episcopii au acordat distincţii bisericeşti fără consimţământul său. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei spun că numărul acestora ar putea fi mult mai mare şi urmează să fie efectuată o anchetă specială.

„Fiecare arhiereu are dreptul să acorde subalternilor săi primele trei distincţii bisericeşti fără acordul chiriarhului. Începând cu distincţia sau avansarea în treapta de protoereu, acest lucru aparţine chiriarhului bisericii Ortodoxe din Molodova. Noi o să îndrăznim să le retragem”, a menţionat mitropolitul Moldovei.

Mitropolitul Vladimir a mai declarat că printre ierarhii care nu au respectat statutul este şi episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, care nu a fost de găsit pentru comentarii. Iar secretarul Eparhiei de Bălţi şi Făleşti, Petru Ciunciuc, a spus că nu ştie nimic despre existenţa unor astfel de cazuri.

„Cele care sunt în competenţa episcopului el le acordă, cele care sunt de competenţa Mitropolitului se acordă cu acordul lui”, a precizat Ciunciuc.

Publika.md menţionează că distincţiile bisericeşti, acordate de către episcopi fără aprobarea mitropolitului Vladimir vor fi retrase cu începere din acest an. Anunţul a fost făcut de Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove printr-o circulară plasată pe site-ul instituţiei.

Sursa: www.publika.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com