A vrut să salveze biserica, dar este ACUZAT DE VANDALISM. Nenorocul unui paroh din Hâncești - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

A vrut să salveze biserica, dar este ACUZAT DE VANDALISM. Nenorocul unui paroh din Hâncești

0:04, joi, 5 martie, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

A vrut să salveze biserica de la distrugere, iar acum este acuzat că a vandalizat un monument de arhitectură. Este vorba despre parohul bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Buțeni, raionul Hâncești.

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a constatat că lucrările sunt neautorizate și denaturează aspectul iniţial al edificiului.

Biserica din satul Buţeni a fost construită în a doua jumătate a secolului a 19-lea. Pe timpul Uniunii Sovietice, sfântul locaş a fost transformat în depozit. A fost redeschis pentru credincioşi abia în anul 2011. Din cauza stării avansate de degradare, preotul a decis să facă anumite lucrări de consolidare a edificiului. Autorităţile afirmă însă că acţiunile parohului sunt ilegale.

Autoritățile au depistat că piatra funerară a ctitorului Ioan Botezatu, care se afla în interiorul bisericii, a fost scoasă în curte și deteriorată. Și acoperișul a fost schimbat, au fost instalate ferestre și uși de termopan, iar unele elemente originale ale monumentului au fost avariate.

„Pentru așa ceva trebuie un profesionist care știe cum să facă acest lucru, dar să nu te apuci cu forțele proprii. Se strică toată autencitatea bisericii, începând cu cornișa și până la fundație. Profanarea mormintelor este interzisă total”, a declarat specialistul principal de la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Dumitru Grișca.

Preotul a spus că nu ştia că avea nevoie de avizul Ministerului Culturii pentru a efectua lucrările.

„În sinea noastră poate am vrut să îl punem la loc de cinste afară, lângă altar, să facem un cavou frumos, să fie și el, și poate pe viitor înmormântați și preoții, am vrut să facem frumos, dar se vede că cineva nu vrea să fie solemn. Era deja deteriorat. Pur și simplu s-a transportat”, a mărturisit parohul Vasile Prepeliță.

Sătenii îl apără pe paroh şi spun că biserica avea nevoie urgentă de reparaţii, iar din cauza mormântului, stăteau înghesuiți în timpul slujbei:

„Pe mine și cu care noi discutăm ne deranja. Acolo doar se cunună, se botează și când vedeai, aveai impresia că te afli lângă cimitir.”

„În biserică ploua, când părintele a venit. El săracul numai ciamur, numai ciment, dar noi am dat care un leu, care doi. Că nu aveam unde să ne întoarcem cu racla cu mortul în biserică.”

Conform Codului Penal, persoanele care profanează morminte sau monumente riscă o amendă de până la cinci mii de lei sau până la un an de închisoare.

sursa publika.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com