“Propaganda Café” s-a transformat pentru o seară într-o agoră de discuții despre Biserică și mîntuire - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

“Propaganda Café” s-a transformat pentru o seară într-o agoră de discuții despre Biserică și mîntuire

9:34, joi, 13 februarie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Proiecție de film de propagandă ateistă sovietică propusă de un preot într-un local de fițe din Chișinău. Nu, nu este o scenă dintr-un film suprarealist, este întîlnirea din această seară de la cafeneaua “Propaganda” din centrul Chișinăului.

“Propaganda Café” s-a transformat în seara de 12 februarie într-o agoră de discuții despre biserică și mîntuire. Invitatul serii a fost ieromonahul Savatie Baștovoi care a răspuns provocării jurnalistei Natalia Morari, ea fiind și patroana localului, de a înfrunta o discuție despre Biserică și propagandă sub toate aspectele ei. Publicul tradițional al cafenelei “Prapaganda”, care își propune să renască la Chișinău tradiția intelighenției de odinioară, a oscilat între tentația de a oferi întrebări provocatoare și aceea de se lăsa atrași într-un dialog oarecum altfel decît cel obișnuit în tratarea temei bisericii.

Desigur a fost atinsă problema relației dintre stat și biserică și care ar fi formula ideală de colaborare. “O relație ideală între stat și biserică ar putea fi închipuită doar în condițiile în care am vorbi de un stat ideal, sau care cel puțin tine spre a fi ideal și o comunitate bisericească ideală sau care tinde spre a fi ideală, în acest caz relația dintre stat și biserică ar putea fi ideală sau ar tinde spre a fi ideală. Însă în cazul în care statul nostru este practic nefuncțional, iar comunitatea bisericească este departe de a fi ideală, singura relație preferabilă dintre stat și biserică este aceea de ase amesteca cît mai puțin unul în treaba altuia”, a răspuns Părintele Savatie.

Vorbind despre menirea socială a bisericii, părintele a zis că biserica nu este o corporație în care relațiile sînt condiționate de salarii și de raportul șef-angajat, astfel încît nu poate propune “soluții” de schimbare a oamenilor prin folosirea unor metode de constrîngere. Biserica nu este o organizație de oameni buni, corecți, autosuficienți prin condiția lor care sînt gata să pornească în lume să salveze oamenii păcătoși și răi, ci că biserica este un loc unde fiecare om se luptă cu propriile păcate și că această luptă se face de bună voie. A ajuta pe cineva în înțelesul bisericii nu înseamnă a-i da niște norme de conduită sau chiar de a-i da bani, ci înseamnă responsabilitatea de a purta greutatea acelui om în tot restul vieții.

Seara a fost moderată cu mult tact și iteligență de profesorul universitar Virgil Paslariuc, care a ținut să precizeze că discuția neordinară are loc în ziua de prăznuire a lui Charles Darwin. De fapt umorul și replicile de duh au marcat întreaga seară. Participanții la întîlnire și-au exprimat dorința de a lăsa discuția deschisă, mai ales că pentru unii din ei conversația cu un preot a fost o premieră.

Sursa: http://barikada.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com