Header image

Mormintele unor personalităţi de vază din Cimitirul Central din Chișinău – date uitării

19:35, luni, 20 aprilie, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

Cimitirul Central din Chișinău trebuie conservat pentru a fi transformat într-un pantheon naţional. Alături de Alexandru Plămădeală, Ion şi Doina Aldea-Teodorovici sau Grigore Vieru, aici au fost înmormântaţi mai mulţi membri ai Sfatului Ţării. Locurile de veci ale acestora însă cu greu pot fi găsite printre mormintele de lux ale oamenilor bogaţi. Multe dintre ele s-au transformat, deja, într-un loc gol, relatează Mesager.
O cruce aproape ruginită şi un nume acoperit de buruieni. Printre cavourile luxoase din granit negru sau marmura albă, găsim mormântul modest al lui Vasile Ţanţu, unul dintre primii membri din Parlamentul Basarabiei. Locul de veci al deputatului de zeci de ani nu mai atrage atenţia nimănui. Doar panglica în culorile drapelului naţional aminteşte despre rolul pe care l-a avut deputatul în soarta ţării.

În Cimitirul Central sunt înhumaţi încă cel puţin nouă membri ai Sfatului Ţării. „Anton Crihan este ultimul membru din Sfatului Ţării, înmormântat în 1993, Vasile Laşcov, Nicolae Alexandri, preşedinte al Sfatului Ţării, Vasile Ţanţu, Cijevschi”, spune istoricul și scriitorul Iurie Colesnic.

La căpătâiul lui Boris Iepure de mai mulţi ani nu a fost aprinsă o lumânare. Şi asta deoarece mormântul nu mai există. În sectorul 10 al cimitirului a fost înmormântat Boris Iepure – secretarul de stat care a pus semnătura pe Actul Unirii. Acum în acest loc nu există nici măcar o cruce care să amintească de mormântul celui care a luptat pentru reîntregirea pământurilor româneşti. „Noi în anii 90 am instalat o cruce, dar a dispărut. Mă bucur că nu mai este gunoiştea care era odinioară”, afirmă Iurie Colesnic.

Totuşi, o veste bună este în ceea ce priveşte cavoul în care se odihnesc osemintele lui Vasile Cijevschi. Monumentul deputatului a fost recent restaurat de către Primăria capitalei. Înconjurat de flori şi iarbă verde, este un punct de interes pentru trecători.

Şefa Combinatului Servicii Funerare susţine că multe personalităţi sunt uitate, deoarece nu există un registru al mormintelor. „Angajaţii Combinatului Servicii Funerare îngrijesc de unele morminte ale personalităţilor pe care le cunoaştem noi”, afirmă Ludmila Boţan.

Majoritatea deputaţilor basarabeni sunt înmormântaţi în cimitirul Bisericii Cernica din Bucureşti.

Sursa: www.trm.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com