Header image

Papa Benedict al XVI-lea renunţă la scaunul pontifical

16:09, luni, 11 februarie, 2013 | Cuvinte-cheie:

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat renunţarea din scaunul pontifical. Suveranul Pontif a făcut anunţul personal, în limba latină, în timpulslujbei de canonizare a martirilor de la Otranto.

Retragerea oficială va avea loc pe 28 februarie. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Vaticanului.
 
Papa a anunţat că va renunţa oficial la statutul său, la ora 20.00 (21.00 ora Moldovei), la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)”, a precizat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi.
 
Într-o declaraţie citată de Reuters, Papa a spus că „nu este suficient de puternic, din cauza vârstei sale”, pentru a continua să conducă Biserica Catolică, scrie Elpais.com.
În aceste condiţii va fi organizat un conclav pentru desemnarea unui nou Suveran Pontif.
 
Papa Benedict al XVI-lea a fost ales la 19 aprilie 2005, în urmaConclavului din 2005, ca succesor al Papei Ioan Paul al II-lea. În același timp, el are funcția de episcop al Romei și suveran al statului Vatican. Este al 265-lea Papă în istoria Bisericii Romano-Catolice și primul Papă german după 482 de ani. Ultimul Papă german a fost Papa Adrian al VI-lea, în perioada 1522-1523.
Amintim că ultimul Suveran Pontif care a demisionat a fost Papa Gregory XIII (1406–1415), pentru a pune capăt unei schisme. Şi Papa Ioan Paul al II-lea a scris o scrisoare de demisie, în cazul în care s-ar fi îmbolnăvit de o boală incurabilă sau dacă i se întâmplă ceva, care l-ar fi împiedicat să-şi îndeplinească sarcinile.
Sursa: www.publika.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com