Papa Francisc către Patriarhul Bartolomeu I: Nu mai există nicio piedică în calea împărtăşirii euharistice - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Papa Francisc către Patriarhul Bartolomeu I: Nu mai există nicio piedică în calea împărtăşirii euharistice

12:42, miercuri, 2 decembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Într-un mesaj care a marcat sărbătoarea Apostolului Andrei, considerat aparator spiritual al lumii ortodoxe, Papa Francisc i-a îndeamnat pe catolici și ortodocși sa ofere o „mărturie credibilă și eficientă” a valorilor credintei creștine: respect, dragoste și iertare.

Mesajul a fost transmis liderului ortodox din Istanbul, Patriarhul Ecumenic ortodox Bartolomeu, de către șeful Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, Cardinalul Kurt Koch, care a condus o delegație prezenta in Biserica patriarhala Sfantul Gheorghe, la sărbătoarea Sfântului Andrei.
În mesaj, Papa a amintit despre propria sa vizită în Turcia cu exact un an în urmă, precum și de viitoarea cea de-a 50-a aniversare a ridicării excomunicări reciproce, de catre cei doi predecesori, Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Ecumenic Athenagoras, pe 7 decembrie 1965.

Papa Francisc a mai scris ca, prin restaurarea „relației de iubire și de fraternitate”, nu mai exista „niciun impediment pentru comuniunea euharistică, care nu poate fi depășita decat prin rugăciune, purificarea inimilor, dialog și afirmarea adevărului”.

La toate nivelurile vieții Bisericii, a spus Papa, relațiile dintre catolici și ortodocși trebuie să reflecte din ce în ce mai mult logica iubirii, care nu lasă loc spiritului rivalitatii.

Împreună, a insistat acesta, trebuie să oferim lumii o marturie credibila a mesajului lui Hristos, de reconciliere – în special în lumina sângelui vărsat în atacurile teroriste recente.

„Astăzi lumea are mare nevoie de reconciliere – scrie Francisc – în special în lumina la atâta sânge vărsat în recentele atacuri teroriste. Putem noi să însoţim victimele cu rugăciunea noastră şi să reînnoim angajarea noastră pentru o pace durabilă promovând dialogul dintre credinţe religioase”, pentru că „indiferenţa şi ignoranţa reciprocă pot să aducă numai neîncredere şi din nefericire şi conflicte”.

„Pentru a înainta pe drumul nostru spre comuniunea deplină”, observă Francisc, „trebuie să continuăm să luăm inspiraţie din gestul de reconciliere şi de pace” al papei Paul al VI-lea şi al patriarhului Atenagora, care în urmă cu 50 de ani la 7 decembrie 1965 au semnat Declaraţia comună catolică-ortodoxă, cu care se ştergeau excomunicările din 1054.

Chiar dacă de atunci nu toate diferenţele dintre cele două Biserici au fost anulate, observă Francisc, „restabilind relaţii de iubire şi fraternitate, într-un spirit de încredere reciprocă, respect şi caritate, nu mai există impedimente în calea împărtăşirii euharistice, care nu poate să vină decât prin rugăciune, purificarea inimilor, dialog şi afirmarea adevărului”.

surse http://lonews.ro, ercis.ro

222382.p

Contact Form Powered By : XYZScripts.com