Părintele Sofian Boghiu de la mănăstirea Antim a fost cinstit în satul natal - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Părintele Sofian Boghiu de la mănăstirea Antim a fost cinstit în satul natal

14:03, marți, 11 octombrie, 2016 | Cuvinte-cheie: , ,

Mai mulţi preoţi şi credincioşi din Moldova şi România s-au adunat la Cuconeştii Vechi pentru a cinsti memoria marelui duhovnic Sofian Boghiu, unul dintre fondatorii grupului de rezistenţă „Rugul Aprins”, informează Sputnik Moldova.

Vineri, 7 octombrie, cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir şi a Episcopului Nicodim a fost săvârșită slujba de pomenire a părintelui Sofian Boghiu, după care a urmat slujba de sfinţire a Memorialului „Arhimandrit Sofian Boghiu”, parte a Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi”, cu ocazia împlinirii a 104 ani de la naşterea marelui duhovnic, informează ortodox.md.

Procesiunea religioasă a fost săvârşită de către Protosinghelul Teofan Popescude la Mănăstirea Putna, preoții Constantin Cojocaru, președintele Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate și Mihail Bortă, redactor-șef al portalului Moldova Ortodoxă, din cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove.

Protosinghelul Teofan Popescu, ucenicul părintelui Sofian Boghiu, a spus că trăieşte momete de mare bucurie, mai ales că a reuşit să ajungă să-l cinstească pe părinte, chiar în locul unde s-a născut acesta. „Chiar dacă nu a este încă oficial trecut în rândul sfinţilor, noi mărturisim că este sfânt. Bucuria noastră, a celor veniţi de la Putna, este cu atât mai mare că am ajuns în aceste locuri, unde s-a născut părintele. Şi chiar dacă în timpul prigoanei comuniste s-a retras în România, nu a uitat niciodată de locurile de unde a venit”, a spus părintele Teofan. Părintele Teofan povesteşte că duhovnicul său a avut fericita ocazie să cunoască un om care zicea rugăciunea inimii tot tipul este vorba despre părintele rus Ivan Kulighin.
„A avut şi şansa, cum spunea chiar părintele, să întâlnească un om care cu adevărat zicea rugăciunea inimii tot timpul, şi când mânca şi când dormea, şi când vorbea cu alţii. Este vorba despre părintele rus Ivan Kulighin, care a fost frate la mănăstirea Optina, s-a refugiat şi el în România cu toate ororile războiului.. Părintele Sofian a sporit mult duhovniceşte datorită părintelui Ivan Kulighin”, a spus protosinghelul de la Putna.

„Părintele Ivan Kulighin a revenit în Ruşia şi a murit în închisorile comuniste — spune Protosinghelul Teofan — dar părintele Sofian i-a păstrat o amintire vie şi a dus mai departe Rugul acesta Aprins al rugăciunii inimii până în zilele noastre, aşa că sunteţi binecuvântaţi că aţi venit şi la acest eveniment”. Acum câțiva ani, Ion Bortă și Natalia Voina, locuitori ai satului Cuconeştii Vechi, au înființat Asociația cultural-istorică ”Noua Galilee”, la iniţiativa cărora s-a procurat un teren pentru amenajarea casei muzeu ”Părintele Sofian Boghiu”. Pe stânca de pe malul abrupt al Prutului, unde obișnuia să petreacă în ultimele sale vizite părintele Sofian, s-a ridicat o răstignire din piatră de Cosăuți, iar în preajmă s-a amenajat o terasă cu vedere către râul Prut, care a fost sfinţită anul trecut în ziua comemorării părintelui.
Anul acesta a fost inaugurat foișorul părintelui Sofian, parte a Memorialului „Arhimandrit Sofian Boghiu”. Acesta poate fi observat de la câțiva zeci de kilometri.

Evenimnentul a fost încheiat cu un concert de cântare duhovnicească, prezentat de către elevii gimnaziului, după care oaspeţii au făcut o excursie pe malurile pitorești ale Prutului. Evenimentul a fost organizat de către Asociația cultural-istorică ”Noua Galilee” în colaborare cu Primăria și Gimnaziul din s. Cuconeștii Noi, din raionul Edineț, cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com