Poetul Mihai Eminescu pomenit la cimitirul Bellu - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Poetul Mihai Eminescu pomenit la cimitirul Bellu

0:10, joi, 16 ianuarie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , ,

La mormântul poetului naţional Mihai Eminescu din cimitirul Şerban Vodă – Bellu din Capitală a avut loc în această dimineaţă o slujbă de pomenire. Parastasul a fost săvârşit de Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei, la 164 de ani de la naşterea poetului. Din soborul slujitor a făcut parte și Arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor

 “Poetul Mihai Eminescu a aşezat creştinismul pe prima treaptă a istoriei evenimentelor care au schimbat lumea. În comparaţie cu celelalte învăţături religioase apărute, mai apropiate sau mai depărtate de menirea lui Hristos, credinţa creştină propune iubirea drept cea mai înaltă formă a existenţei umane. Poetul spune: Sunt 2 000 de ani aproape de când ea (n. red.: Evanghelia) a ridicat popoare din întuneric, le-a constituit pe principiul iubirii aproapelui, 2 000 de ani de când biografia Fiului lui Dumnezeu este cartea după care se creşte omenirea. Eminescu a subliniat ideea că o doctrină, nişte principii abstracte nu vor fi niciodată de ajuns pentru a mişca popoarele să le urmeze. Doar exemplul unei persoane reale care face vie învăţătura pe care o propune aduce cu sine convingerea că Hristos este Adevărul absolut”, a spus Preasfinţia Sa în cuvântul rostit la final.

După slujbă a fost depusă o coroană din partea Patriarhiei Române și a Arhiepiscopiei Bucureștilor iar elevii seminariști prezenți au cântat imnul ”Lumină lină”.

„Două dintre mătuşile lui Eminescu, surori cu mama lui, erau călugăriţe la mănăstirea Agafton. Sunt mărturii clare că el a petrecut o parte din tinereţe acolo la Mănăstirea Agafton sub atenta povăţuire a mătuşilor sale. S-a descoperit un manuscris, un pateric aflat în biblioteca Academiei Române care are câteva însemnări autografe ale lui Eminescu. Citea deci literatură filocalică şi mai ales participa la slujbele Bisericii. Sunt foarte multe poezii care aveau acest filon religios şi monahal, aş spune”, a spus Arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, potrivit TRINITAS TV.

La slujbă au participat peste 200 de oameni care au urmărit apoi un program artistic susţinut de mai mulţi elevi bucureşteni.

Sursa: http://basilica.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com