Postul ne învaţă cum să ne stăpânim simţurile şi trupul, el ne învaţă cum să ne înfrânăm de la relaţiile intime - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Postul ne învaţă cum să ne stăpânim simţurile şi trupul, el ne învaţă cum să ne înfrânăm de la relaţiile intime

Postul ne învaţă cum să ne stăpânim simţurile şi trupul, el ne învaţă cum să ne înfrânăm de la relaţiile intime. Este important să se respecte zilele şi perioadele de post (Postul Mare, al Crăciunului, al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, şi al Adormirii Maicii Domnului), când Biserica nu săvârşeşte Taina Cununiei. Soţii trebuie să se înfrâneze şi în zilele în care se pregătesc să primească Sfânta Împărtăşanie. De asemenea, în ajunul sărbătorilor împărăteşti, în Săptămâna Luminată şi în zilele Crăciunului.

În aceste perioade creştinul trebuie să se umple de sentimentul de „bucurie pentru Dumnezeu”, care este cea mai mare bucurie.

Un element important al postului în viaţa de familie este înfrânarea trupească a soţilor. Încălcarea ei trebuie însoţită de pocăinţă şi de multe ori are ca rezultat sarcinile nedorite, îmbolnăvirea copilului conceput în timpul postului etc. „Posibil ca de boala soţiei, scria stareţul Ambrozie unui creştin, să fiţi de vină chiar dumneavoastră: poate nu aţi respectat sărbătorile sau nu aţi fost fidel soţiei, fapt pentru care Dumnezeu v-a pedepsit cu boala ei”.

Din Pr. Prof. Gleb Kaleda, Biserica din casă, Editura Sophia, București, 2006, p. 206

In Evanghelie nu se spune că în timpul posturilor omul trebuie să se abţină de la relaţiile intime. De ce trebuie să ne abţinem, totuşi? (Irina B.)

Postul înseamnă abţinere; abţinere de la plăcerile senzuale. De aceea, ar fi primitiv să privim postul ca pe un regim alimentar şi, în rest, să ne permitem orice altceva. Postul este abţinerea de la distracţii, posibilitatea unei concentrări aparte, stare de rugăciune deosebită. Postul este şi refuzul unor activități distractive. Presupun că astfel poate fi privită şi abstinenţa de la relaţiile conjugale.

Este important să ţinem minte că există o măsură a postului, şi această măsură este definită de fiecare om în parte. De exemplu, omul poate hotărî să nu bea şi să nu fumeze de dragul lui Hristos şi, în acelaşi timp, să nu promită că va renunţa la crenvurşti cu omletă. Sigur că Domnul va primi şi un astfel de post. În cadrul postului există şi înlesniri; de exemplu, pentru cei bolnavi. Dacă omul nu poate rezista fără lactate, atunci măcar să nu mănânce carne. Sau miercurea şi vinerea, în timpul postului, să nu mănânce nici chiar lactate.

Dr. Dimitri Avdeev, Ioana Besedina, Femeia şi problemele ei: perspectiva psihiatrului ortodox, Editura Sophia, București, 2011, p. 20-21

visare_0

Contact Form Powered By : XYZScripts.com