Header image

Povestea fotografiei părintelui Efrem Katunakiotul

14:36, miercuri, 9 iulie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Stareţul Efrem Katunakiotul învăţa cu cuvântul, dar mai ales cu fapta.

În vara anului 1975, în timpul vizitei Stareţului Efrem Katunakiotul la Marea Lavră pentru înscrierea unui ucenic de-al său în registrul pentru fraţi, profesorul de artă fotografică de la Universitatea din Washington, domnul Douglas Lyttle i-a propus să îl fotografieze. Stareţul nu a primit, iar până atunci foarte rar îngăduise să fie fotografiat. După întoarcerea lui la Katunakia, în timpul unei Sfinte Liturghii, i s-a întâmplat ceva şi a fost nevoit să meargă imediat la duhovnicul său, ieromonahul Dionisie de la Sfânta Ana Mică, ca să vorbească cu acela. Doar că acolo s-a întâmplat să fie găzduit şi domnul fotograf Douglas Lyttle, care a reuşit să-l convingă pe duhovnicul Părintelui Efrem să-i îngăduie să-l fotografieze pe ucenic. Iar Părintele Efrem a făcut ascultare[1]. Astfel ne-a rămas această fotografie minunată, spre pomenirea Părintelui Efrem şi spre mângâierea noastră.

lyttle_1837Fotograf profesionist și profesor emerit de fotografie la Rochester Institute of Technology, Douglas Lyttle a călătorit în Sfântul Munte Athos de douăzeci şi două de ori, între anii 1972 şi 1998. După numeroasele sale vizite la Athos, fotograful Douglas Lyttle, s-a convertit la Ortodoxie în 1997, primind numele de Demetrios la botez.

În timpul celor 22 de pelerinaje la Muntele Athos, Douglas Lyttle a adunat aproximativ 50 000 de fotografii, din care cele mai reuşite au fost alese să apară în volumul Miracle on the Monastery Mountain, publicat în anul 2002 (http://www.pemptousia.ro/2013/06/minunea-de-pe-muntele-manastirilor/).

[1] Ierom. Iosif Agioritul, Stareţul Efrem Katunakiotul, traducere de Ieroschim. Ştefan Nuţescu, Schitul Lacu-Sfântul Munte Athos, Editura Evanghelismos, Bucureşti, 2004, p. 116.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com