Header image

PS Ioan Moșneguțu a comentat inițiativa Guvernului privind fertilizarea in vitro

17:39, joi, 17 noiembrie, 2016 |

Fertilizare in vitro

Ioan Moșneguțu, Episcopul de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, a reacționat la inițiativa Guvernului de a oferi cuplurilor cu venituri mici dreptul de a efectua o fertilizare in vitro în baza poliței de asigurare.

La 26 octombrie, Guvernul a aprobat proiectul de lege care va permite cuplurilor ce nu au suficiente resurse financiare, în care ambii parteneri sunt asigurați, să beneficieze de serviciile reproducerii umane asistate. Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, vicar al Mitropoliei Moldovei a declarat pentru Sputnik Moldova că regretă aprobarea acestei inițiative.

”Este regretabilă această inițiativă legislativă. Adoptarea unei astfel de legi poate avea un impact extrem de negativ asupra modului în care percepem demnitatea şi valoarea vieţii umane”, a declarat ÎPS Ioan.

Totodată, medicul ginecolog din Germania, preşedintele mişcării „Dreptul la viaţă”, Dr. Claudia Kaminski, citat de portalul ortodox.md, consideră că scăderea fertilității este cauzată de viaţa dezordonată şi plină de abuzuri. ”Infertilitatea feminină şi masculină nu are în cele mai multe cazuri motive genetice, ci dobândite. În prezent, ea este în creştere din cauza avorturilor, creşterii cazurilor de boli cu transmitere sexuală, a folosirii pastilelor şi dispozitivelor contraceptive, a amânării vârstei de concepţie, a vieţii dezordonate şi plină de abuzuri. Fertilizarea in vitro nu rezolvă aceste cauze, ci întreţine iluzia că orice greşeli ar face omul cu trupul său, atunci când va vrea să aibă copii, aceştia îi vor fi oferiţi prin tehnică”, a declarat Dr. Claudia Kaminski.

Potrivit Parlamentului, la data de 15 noiembrie, proiectul dat a fost discutat și aprobat  și de către Comisia Parlamentară Protecţie Socială, Sănătate şi Familie. Astfel, instituțiile medicale specializate vor oferi servicii de reproducere umană, asistată doar în baza indicațiilor medicale. Costul estimativ al unei proceduri este de circa 60 mii lei, inclusiv medicamentele necesare.

Noile prevederi vor intra în vigoare doar după aprobarea lor în Parlament.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com