Relaţiile intime dintre soţi pe perioada postului - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Relaţiile intime dintre soţi pe perioada postului

– „Spuneți-ne, când este recomandat pentru soți să se abțină de la relațiile trupești?” (Cristina A.)

–   În posturi, în zilele de miercuri, vineri și duminica. Soții ortodocși se abțin de la relații atunci când copiii le sunt bolnavi sau când întâmpină anumite greutăți în familie. La fel, înainte de Sfânta Împărtășanie. Numai că fiecare cuplu de căsătoriți trebuie să procedeze rațional, cântărind foarte bine circumstanțele, fără ca cineva sa ia hotărâri de unul singur.

–  „În Evanghelie nu se spune că în timpul posturilor omul trebuie să se abțină de la relațiile intime. De ce trebuie să ne abținem totuși?” (Irina B.)

– Postul înseamnă abținere; abținere de la plăcerile senzuale. De aceea, ar fi primitiv să privim postul ca pe un regim alimentar și, în rest, să ne permitem orice altceva. Postul es­te abținerea de la distracții, posibilitatea unei concentrări aparte, stare de rugaciune deosebită. Postul este și refuzul unor activități distractive.

Presupun că astfel poate fi privită și abstinența de la relațiile conjugale. Este important să ținem minte că există o măsură a postului, și această măsură este definită de fiecare om în parte. De exemplu, omul poate hotărî să nu bea și să nu fumeze de dragul lui Hristos și, în același timp, să nu promită că va renunța la crenvurști cu omletă. Sigur că Domnul va primi și un astfel de post. În cadrul postului există și înlesniri; de exemplu, pentru cei bolnavi. Dacă omul nu poate rezista fără lactate, atunci măcar să nu mănânce carne. Sau miercurea și vinerea, în timpul postului, să nu mănânce nici chiar lactate.

–  „Cum se poate abține de la relațiile intime o femeie al cărei soț este necredincios?” (Aliona C.)

– Această situație este, din păcate, des întâlnită. În acest caz este nevoie de un compromis sănătos, dar acesta să nu fie un compromis cu conștiința. Cel mai important, într-o familie, este să existe pace și înțelegere. A iniția relații încordate datorită temei postului nu este spre binele nimănui. Exista posibilitatea ajungerii la o înțelegere cu soțul privind abținerea de la relațiile intime, măcar în timpul pregătirii pentru Sfânta Euharistie. Dacă omul iubește, fie el și neobișnuit cu Biserica, poate face sacrificii, în acest sens, pentru soția sa. Dacă nu există posi­bilitatea bunei înțelegeri, atunci so­ția trebuie să lase de la sine și să se roage lui Dumnezeu pentru înțelepțirea soțului. Un părinte le spunea fiilor săi duhovnicești că răul nu trebuie să aiba punctul de pornire de la noi. Această regulă trebuie să se aplice în orice situație din viață.

(din:  “Femeia și problemele ei. Perspectiva psihiatrului ortodox”, Editura Sophia, 2010)

Contact Form Powered By : XYZScripts.com