Header image

Sărbătoare la „Pruncul”: O fetiță de patru luni a fost botezată în penitenciar

0:02, miercuri, 29 mai, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Sărbătoare la Penitenciarul nr. 16 (Pruncul) din Capitală. O fetiță de patru luni a fost botezată în biserica de pe teritoriul închisorii. Mama copilei este una dintre deținute, iar nașe de botez au fost colegele de cameră ale femeii, informează UNIMEDIA.

Ionela s-a născut în acest an la Casa mamei și a copilului din Penitenciar. Preotul Vasile, care a oficiat slujba de botez, spune că de astăzi fetița a devenit creștin care se va bucura de toate drepturile Bisericii Ortodoxe. „Hristos îi iubește mai mult pe cei de aici decât pe cei aflați în libertate”, a subliniat preotul.

Natalia, mama Ionelei, spune că astăzi pentru ea este mai importantă încreștinarea fiicei sale decât motivul pentru care se află în detenție.

„Este o bucurie pentru noi că avem încă o fiică alături de ceilalți trei copii care acum sunt acasă. Chiar dacă ne aflăm aici, noi suntem bucuroși. Sunt emoționată dar și fericită că fiica mea a avut o asemenea onoare astăzi. Nici când Filat a fost nășel nu au venit atâtea televiziuni să îl filmeze și nu a avut o asemenea onoare”, a declarat femeia.

Șapte din cele 10 nașe de botez sunt colege de cameră ale Nataliei. Deținutele spun că au decis să o boteze pe Ionela pentru că sunt alături zi de zi, trăiesc sub același acoperiș și se ajută reciproc în orice problemă. După botez, nanele împreună cu mama Ionelei au făcut și o masă de sărbătoare de la care nu au lipsit bucatele tradiționale moldovenești.

La rândul lor, angajații Penitenciarului susțin că deținutelor le sunt asigurate toate condițiile necesare, pentru nașterea și creșterea copiilor.

„Deținutele vin aici cu câteva săptămâni înainte de a aduce pe lume copilul. Nașterea propriu-zisă are loc la Institutul pentru Ocrotirea Sănătății Mamei și a Copilului după care deținutele sunt transferate în penitenciar. Aici avem cinci camere câte două locuri. Atunci când numărul mamelor este mai mare decât avem posibilitatea să deținem, o parte dintre ele sunt transferate la Rusca, unde există o casă similară”, a declarat șeful adjunct pentru activitate curantă al Penitenciarului nr. 16 Pruncul, Mihaela Manea.

Din 2011, la Casa Mamei și copilului de la Penitenciarul nr. 16 Pruncul s-au născut 8 copii. Până la vârsta de trei ani ei vor crește în închisoare, alături mamele lor. După aceasta, însă, fie vor fi luați acasă de rude, fie vor ajunge în centrele de plasament. Femeile vor rămâne în penitenciare până la ispășirea pedepsei.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com