Somnul, un dar al lui Dumnezeu - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Somnul, un dar al lui Dumnezeu

22:31, marți, 26 septembrie, 2017 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

„În zadar vă sculați dis-de-dimineață, în zadar vă culcați târziu (…) dacă nu v-ar da Domnul somn, iubiți ai Săi.” (Psalm 126, 2) Oricât de obosit ar fi omul, oricât de mult ar munci și oricât de târziu s-ar culca, somnul nu este ceva automat, cu reguli clare, ci un dar al lui Dumnezeu făcut omului. De câte ori nu ne-am întins în pat, frânți de oboseală, însă fără a putea adormi ?!

„Somn cu pace și fără scârbă dăruiește-mi.” (Rugăciunile de seară) „Miluiește-mă, Stăpane și Făcătorul meu pe mine leneșul și nevrednicul robul Tău (…) ca în pace să mă culc și să dorm eu păcătosul.” (Rugăciunile de seară) „Cel ce ne-ai dat nouă somn spre odihna neputințelor noastre și spre repaos de ostenelile trupului.” (Rugăciunile de dimineață)

Somnul este tot viață. Nu doar ziua trăiește omul, ci și noaptea. În somn putem rosti rugăciune, în somn putem lupta cu gândurile aduse de diavoli, în somn putem iubi pe Dumnezeu și întreaga lui făptură. Pentru aceasta este nevoie însă de multă rugăciune în timpul zilei, când noi, cei începători, putem lucra mai ușor cu voința noastră.

Un părinte spunea ucenicilor săi: „Cu cât rugăciunea va deveni o constanta a vieții noastre conștiente, cu cât mintea și inima noastră se vor odihni tot mai mult în cuvintele Domnului, cu atât se va mișca în ele și în somn.”

Când omul dobândește o oarecare măsură duhovnicească, putându-și păstra uneori trezvia, atunci până și în somn el se va putea ruga, va fi conștient de mișcările inimii și minții sale și va putea lupta cu gândurile aruncate de diavol spre a întina.

Așa cum arată întreaga istorie ascetică ortodoxă, cei îmbunătățiți duhovnicește, veghetorii, cunoscând capcanele aruncate de diavoli, care ne pot primejdui somnul și visele, le-au restrâns pe acestea tot mai mult, încât prin trezvie, ei își controlează și conduc desăvârșit nu doar viața conștientă, ci și stările de somn, atât de puține și de restrânse.

Recunoaștem semnele nepătimirii, astfel: ziua, după gânduri, iar noaptea, după vise.

Sursa: crestinortodox.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com