Act de vandalism în cimitirul central din Chișinău. A fost furat bustul din bronz al vrednicului de pomenire preot Mihail Ciachir - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Act de vandalism în cimitirul central din Chișinău. A fost furat bustul din bronz al vrednicului de pomenire preot Mihail Ciachir

23:42, duminică, 16 august, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

În noaptea de 14 spre 15 august în cimitirul central din Chișinău a fost furat bustul din bronz al vrednicului de pomenire preot  Mihail Ciachir, inițiator al cărților tipărite în limbile română și găgăuză în Basarabia interbelică.

Potrivit informațiilor, persoanele care au vandalizat monumentul nu au fost încă de găsit.

„Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah este profund indignată față de acest act de vandalism. Astfel, aceasta vine cu o cerere către Ministerul Afacerilor Interne pentru a identifica persoanele vinovate cât mai curând”, scrie gagauzinfo.md.

Preotul Mihail Ciachir a studiat la Seminarul Teologic din Chișinău. A slujit 35 de ani la biserica „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău. A fost profesor de geografie și istorie a religiilor, a publicat studii de istorie și etnografie. Este numit „apostolul limbii tipărite” de către găgăuzii contemporani. Mihail Ciachir a tradus Vechiul Testament și Noul Testament în limba găgăuză. A colaborat la revista românească „Viața Basarabiei” în 1933-1934. A tipărit în limba găgăuză „Istoria găgăuzilor”.

collage

Contact Form Powered By : XYZScripts.com