Header image

Sufletele moarte care au demolat biserici: O reparație istorică necesară

14:16, vineri, 20 iulie, 2018 | Cuvinte-cheie: , ,

Biserica cu hramul Sfântul Ilie din Chișinău a fost demolată acum 58 de ani, la indicația membrilor Consiliului de Miniştri al RSSM. Motivul demolării a fost construcția unei străzi ce purta numele marelui dramaturg rus Nicolai Gogol, cunoscut în special pentru romanul său „Suflete moarte”. Biserica a fost demolată de sufletele moarte ale regimului ateu.

La inițiativa Mitropoliei Moldovei, pe strada sfântul Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni 26 din Capitală va fi edificat un monument pe locul unde se înălța cândva Biserica ”Sfântul Ilie” (Ilinskaia) din sec. al XVIII, care a fost demolată în anul 1960 de regimul comunist ateu.

După ce Consiliul Municipal Chișinău a susținut această inițiativă, și Guvernul a aprobat miercuri proiectul hotărârii elaborate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

”Monumentul se propune a fi instalat în calitate de simbol comemorativ unui monument istoric dispărut. La prezenta notă informativă se anexează un scurt istoric al evenimentelor şi motivului demolării edificiului de cult vizat”, este explicat în nota informativă.

Potrivit Mitropoliei Moldovei, cheltuielile pentru elaborarea proiectului şi executarea lucrărilor de edificare și instalare, precum şi pentru amenajarea terenului aferent, vor fi acoperite de către Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove.

Sufletele moarte – Cum a fost demolată biserica „Sf. Ilie” din Chișinău

Potrivit istoricului român Ștefan Berechet, biserica a fost „clădită în anul 1808, având ziduri de piatră, acoperită cu şindrilă, cu vas, veşminte şi cărţi îndestulătore”, informează ortodox.md.

Primul paroh al bisericii a fost numit preotul Vasile Bobeiko.

În anul 1855, alături de biserică s-a deschis o piaţă, cunoscută sub nume de „piaţa Sfântul Ilie”, situată pe strada cu aceeaşi denumire. După Al Doilea Război Mondial, biserica Sfântul Ilie, la fel ca și multe alte biserici din Capitală au fost demolate odată cu instaurarea noului regim ateu în Basarabia.

Arhiepiscopul Chişinăului şi al Moldovei, Nectarie (Grigoriev), a încercat să stopeze procesul de demolare al bisericii care avea și statut de monument de stat, din păcate, Consiliul de Miniştri al RSSM, prin hotărârea din 4 martie 1959 a exclus Biserica „Sfântului Ilie” din lista monumentelor de arhitectură.

Astfel, Secţia de Arhitectură a Comitetului Executiv Orăşenesc, condusă de arhitectul Feodor Naumov, a declarat verbal că planul general de reconstrucţie al oraşului rămâne în vigoare. Acestea au fost anunțate în prezenţa împuternicitului Consiliului pentru treburile Bisericii Ortodoxe Ruse pe lângă Consiliul de Miniştri URSS în RSSM. Conform proiectului, strada Gogol urma să fie construită, și pentru că aceasta intersecta centrul Bisericii „Sfântului Ilie”, aceasta trebuia demolată. Persoanele care au venit în funcții cheie după instaurarea regimului bolșevic, aceste ”suflete moarte” au și demolat cu o ușurință diabolică biserici, chiar dacă erau monumente de arhitectură.

Sursa: Cezar Salagor, sputnik.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com