Header image

Tradiţiile pascale, păstrate de diaspora moldovenească din Marea Britanie

7:50, vineri, 17 aprilie, 2015 | Cuvinte-cheie: ,

Lumina sărbătorilor pascale a inundat cu speranţă şi încredere în ziua de mâine inimile concetăţenilor noştri din Marea Britanie. Cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi cu traiul în Marea Britanie au povestit, în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova, cum au sărbătorit Paştele departe de baştină.

„Și aici, peste hotare, ca și acasă, sărbătorim Paștele după tradiția strămoșească. Mergem la biserică, iar după slujbă sfințim pasca ca mai apoi să ne adunăm toți cei apropiați la o masă: familia, prietenii, cumetrii”, a povestit Alexandra Prescură, preoteasă stabilită în capitala Angliei.

Fiind la mii de kilometri depărtare, moldovenii din Marea Britanie încearcă să păstreze tradițiile. „Venim împreună la sfânta biserică, anul trecut au fost 500 de persoane, anul acesta poate au fost mai mulți. Mă bucur să văd duminică de duminică fețe noi, pe care nu le-am văzut în trecut. Astfel, fiind departe de casă, de părinți, generația tânără încearcă să le insufle și copiilor tradițiile noastre”, a remarcat Alexandra Prescură.

Vorbind despre specificul sărbătorii Paștelui peste hotare, Alexandra Prescură a menționat că în țara sa de reședință nu se fac mesele copioase. „Mesele doldora nu se mai fac aici, se consideră că se face risipă de mâncare, ceea ce e păcat. Dar nelipsite sunt totuși de la masa de sărbătoare pasca, ouăle și mielul  și bucatele tradiționale”.

Totodată, Alexandra Prescură a povestit și despre copiii moldovenilor stabiliți în Anglia, spunând că ei vorbesc mai greu limba maternă. „Ca să nu uite copiii noștri limba română, împreună cu biserica, am hotărât să facem niște ore de religie pe care le predau eu. În timpul acestor ore vorbim doar în limba română pentru ca tinerii să poată comunica cu buneii și rudele din Moldova, încercăm astfel să le transmitem tradițiile, să îi învățăm ce înseamnă biserică, cum se face corect sfânta cruce, să îi învățăm câteva rugăciuni, să fie buni creștini”, a împărtășit  protagonista.

„Oricât de departe am fi nu uităm niciodată de cei dragi de acasă și le urăm la toți un Paște fericit și le spunem: Hristos a Înviat! Să nu uite că noi, cei de peste hotare îi iubim și să de-a Dumnezeu să ne vedem cât mai des. Să nu uităm și de oamenii mai triști ca noi și să le ajutăm cu ce putem”, e îndemnul preotesei din Franța.

Sursa http://trm.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com