Header image

Ungaria şi Rusia: discuţii privind colaborarea la nivel de Stat şi de Biserică

21:07, duminică, 22 decembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Zilele trecute, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, preşedinte al Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei, afat într-o vizită în Budapesta cu binecuvântarea Patriarhului Kirill al Moscovei şi al Întregii Ruşii, s-a întâlnit cu Arhiepiscopul catolic de Esztergom-Budapesta, Péter Erdo.
Reuniunea s-a concentrat asupra relaţiilor ortodoxo-catolice şi de cooperare dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Româno-Catolică a Ungariei. Ambele părţi au căzut de acord asupra faptului că o colaborare poate există, în principal, la ora actuală, în problema apărării concepţiei tradiţionale a familiei la nivel internaţional, precum şi în ceea ce priveşte apărarea creştinilor persecutaţi în multe ţări din Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord.

Prelatul catolic şi-a exprimat recunoştinţă faţă de Biserica Ortodoxă Rusă, pentru primirea călduroasă a pelerinilor din Ungaria, care au poposit recent în Rusia.

În aceeaşi zi, Mitropolitul Ilarion s-a întâlnit cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Rusiei în Ungaria, A. Tolkatch. Interlocutorii au discutat despre cooperarea ruso-ungară şi situaţia diasporei vorbitoare de limba rusă din Ungaria.

Apoi, preşedintele DECR s-a întâlnit cu secretarul de stat pentru afaceri bisericeşti din Ungaria. Episcopul Ilarion a remarcat nivelul înalt de colaborare dintre Patriarhia Moscovei şi statul maghiar. La rândul sau, secretarul de stat a amintit relaţiile dintre Biserica şi Stat în Ungaria. El a subliniat importantă Bisericii în viaţă publică a ţării.

În timpul şederii sale în Ungaria, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk s-a mai întâlnit şi cu vicepremierul Zsolt Semjén. În cadrul întâlnirii, Mitropolitul Ilarion a fost decorat cu Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Ungariei, unul dintre cele mai înalte onoruri de stat din această ţară. Mitropolitul Ilarion a primit acest ordin în urmă unui decret semnat de Preşedintele Ungariei, János Áder, „pentru contribuţia să la consolidarea dialogului inter- creştin, în apărarea creştinilor din lumea contemporană, pentru apărarea principiilor morale fundamentale ale Sfintei Scripturi, în apărarea familiei, pentru succesul sau în cadrul misiunii diplomatice bisericeşti şi lucrarea în cooperarea mai strânsă între Bisericile istorice ale Ungariei şi Biserica Ortodoxă Rusă”.

Sursa: lonews.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com