Header image

Va renunta Muntele Athos la interdictia impusa femeilor?

17:00, marți, 5 august, 2014 | Cuvinte-cheie: ,

Potrivit unui articol din ziarul „Orthodoxos Typos”, Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB), în timpul ultimei convenții din Busan, Coreea de Sud, a decis abrogarea interdicției de intrare a femeilor in Muntele Athos, numita Avaton (Άβατον), în limba greacă .

In timpul Conventiei, au fost semnate 16 acorduri între Bisericile creștine, din care trei (al 7-lea, 8-lea și al 16-lea), fac referire la Muntele Athos din Halkidiki, nordul Greciei. Al 16-lea acord se referă la abrogarea interdictiei avaton în Muntele Athos și în alte locuri din lume.

Pentru mai mult de 1000 de ani, femeilor li s-a interzis sa intre in Muntele Athos. Multe femei ortodoxe au protestat împotriva interdicției, spunând că este dreptul lor de a vizita manastirile. O rezoluție a Parlamentului European, din 2003, a criticat interdicția, ca pe o încălcare a egalității sexuale și a libertatii religioasă a cetățenilor.

Consiliul Mondial al Bisericilor este o organizație creștină ecumenică, avand drept scop promovarea unitatii creștine. Acesta este format din 340 de Biserici, din care 157 sunt membre, reprezentând peste 550 de milioane de creștini din peste 100 de țări.

Consiliul Mondial al Bisericilor a fost fondat pe 23 august 1948. Printre membrii săi fondatori se numără Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, Biserica Greciei și Biserica Ciprului.

Acesta include ortodocsi, precum și protestanti, luterani, metodisti, baptisti și Biserici penticostale. Biserica Romano-Catolică, deși nu este o biserică-membru, cooperează îndeaproape cu Consiliul Mondial al Bisericilor.

Guvernatorul civil al Muntelui Athos, Aristos Kasmiroglou a răspuns: „Muntele Athos aparține rezidenților săi și nimeni nu poate intra fără permisiunea lor, să nu mai vorbim de schimbarea regulilor lor”, subliniind că avaton nu este reglementată prin convenții internaționale.

sursa lonews.ro

Muntele Athos rămâne INTERZIS femeilor

Colegiul care administrează regiunea din Grecia în care trăiesc numai monahi a reconfirmat  decizia veche de aproape 2000  de ani, ca persoanele de sex feminin să nu  aibă acces pe acest teritoriu sacru al ortodoxiei.

Colegiul de monahi și guvernatorul Republicii Monastice de la Muntele Athos, Aristos Kasmiroglou, au decis să nu revoce decretul din 1046 care interzicea intrarea femeilor sau animalelor femele (cu excepția pisicilor) în Sfântul Munte.

Conform site-ului italian ilpost.it. cererea de anulare a acestei interdicții, considerată de unele voci drept discriminare, a fost înaintată oficial de către Consiliul Ecumenic al Bisericilor (World Council of Churches, WCC) care reunește diferite Biserici creștine din lume, în timpul Adunării Generale care a avut loc în Coreea de Sud, anul trecut, în noiembrie, dar informația a fost publicată de “Orthodox Typos”, ziar al Bisericii Greco-Ortodoxe abia la 2 august.

“Muntele Athos are o tradiție de 1200 de ani, mulțumită unui decret al Bizanțului. Acest statut trebuie păstrat pentru totdeauna” , a declarat, tranșant, părintele Nikodimos, secretarul Sfintei comunități care administrează Republica Monastica.

Republica Monastică de la Muntele Athos este administrată de către o Sfântă comunitate, formată din 20 de mănăstiri. Din 1045, când s-a decretat înlăturarea din acele locuri a femeilor, biserica și statul grec – care sunt inseparabile – au rămas pe aceeași poziție. În 2002 și în 2003, Parlamentul European a cerut Greciei, în numele principiului egalității sexuale, să suspende această interdicție, a cărei încălcare este încă pasibilă de închisoare de la două la douăsprezece luni.

sursa http://activenews.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com