Header image

„Ziarul Lumina” împlinește doisprezce ani

0:59, marți, 7 februarie, 2017 | Cuvinte-cheie: , ,

Primul număr al Ziarului Lumina, unicul cotidian ortodox din lume și al treilea din România, din punct de vedere al tirajului, a apărut acum doisprezece ani, în data de 7 februarie 2005, la Iași.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sprijinit și binecuvântat această apariție încă de la începuturi, pe vremea arhipăstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei. El a numit Ziarul Lumina «o prezenţă luminoasă în presa românească, o sursă de informaţie obiectivă şi echilibrată, dar şi un bine-venit sprijin pentru cler în păstorirea credincioşilor».

Ziarul Lumina a apărut ca o alternativă la presa generalistă, adresată creștinilor ortodocși care doresc o informare corectă, conectată la un puternic sistem de valori: tradiția creștină.

În noiembrie 2007, după o doi ani de experienţă regională la Iaşi, cotidianul s-a mutat la Bucureşti, și a crescut în anii următori, prin aducerea în Capitală a unor membri ai redacţiei de la Iaşi şi prin cooptarea unor jurnalişti cu experienţă şi a unor tineri teologi. Astfel, în data de 27 noiembrie 2007, Ziarul Lumina a apărut pentru prima dată la Bucureşti, într-un tiraj iniţial de opt mii exemplare.

Ziarul Lumina a devenit publicaţie statutară a Bisericii Ortodoxe Române, fiind înscris în  Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române (art. 198, alin. 1 şi 2), publicat marţi, 22 ianuarie 2008, în Monitorul Oficial al României.

În data de 2 februarie 2009, a apărut Ediţia de Moldova a Ziarului Lumina, tipărită la Iaşi, ediţie care nu diferea de cea care se distribuia în restul ţării decât printr-o pagină ce conţinea informaţii despre evenimente din eparhiile canonice ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi care înlocuia pagina de sport din ediţia naţională. Au urmat în 2010, apariția edițiilor de Transilvania de Oltenia şi de Banat.

Cotidianul creștin deține și platforma digitală ziarullumina.ro, importantă pentru cititorii din diaspora, care nu au acces la versiunea tipărită a publicaţiei, dar și pentru cei ce preferă varianta online.

Fluxurile de ştiri şi opiniile care apar în Ziarului Lumina sunt puse în acord cu viaţa duhovnicească, patrimoniul cultural şi slujirea filantropică a comunităţilor ortodoxe româneşti, eparhii, parohii şi mănăstiri din întreaga lume. Deciziile Sfântului Sinod, cuvintele de învăţătură ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi ale celorlalţi ierarhi ai Bisericii sunt puncte de referinţă pentru activitatea publicației.

Cu prilejul aniversării Ziarului, Trinitas TV lansează emisiunea Prim‑plan Ziarul Lumina, care se va difuza marțea de la ora 20:30 și miercurea de la ora 13:00.

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com