Biserica "Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei", or. Chișinău (Spitalul de Urgență) - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Biserica „Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei”, or. Chișinău (Spitalul de Urgență)

13:50, vineri, 18 august, 2017 | Cuvinte-cheie: , , ,

Comunitatea ortodoxă „Sf. Ierarh Spiridon” de pe lângă Spitalul de Urgență din Chișinău. Certificat de înregistrare eliberat de Ministerul Justiției la data de 13.07.2017.

Adresa juridică: Mun. Chișinău, str. Toma Ciorbă, nr. 1

Preot-paroh: Preot Mihail Bortă, tel. +373 68559904

Epitrop: Doctor: habilitat în medicină, Mihail Ciocanu

 

„Un ctitor de biserică pune în mişcare un mecanism imens de energie şi de forţă, de dăruire şi de dragoste, de suflet şi de voinţă. O pomenire a unui ctitor este veşnică, pentru că în slujba veşniciei este lucrarea lui”. (IPS Teofan Savu – Mitropolit al Moldovei și Bucovinei)

În luna august 2017, Comunitatea ortodoxă „Sf. Ierarh Spiridon” de pe lângă Spitalul de Urgență din Chișinău a demarat cu ajutorul Domnului, lucrările de construcție a unei biserici-capele pe teritoriul Spitalului de Urgență.

Acest sfânt lăcaș se înalță din dorința cadrelor medicale, a bolnavilor, cu scopul de a completa actul medical și a oferi persoanelor internate în acest spital un real sprijin duhovnicesc. Or, omul în încercările prin care trece se luptă cu suferinţa, căutând sursele refacerii sănătăţii nu numai în ştiinţa şi practica medicală, ci mai ales la Dumnezeu, de la care aşteaptă ajutorul prin Biserică, prin medic şi preot deopotrivă.

Octombrie 2017. PC Arhim. Melchisedec (Velnic), Starețul Sfintei Mănăstiri Putna binecuvintează începutul lucrărilor la șantierul bisericii Sf. Irh Spiridon.

După trei luni de muncă a fost finisată temelia viitoarei biserici; a avut loc turnarea coloanelor carcasei de rezistență. Iar, în perioada ce a urmat au fost aduse primele palete cu cărămidă roșie.

Pe parcursul lunii noiembrie, 24 palete cu cărămizi roșii, așa cum îi plac Sfântului Spiridon au fost aduse la temelia bisericii, 3 tone de ciment, 2 mașini de nisip și alte materiale necesare pentru a începe zidăria.

În data de 28 noiembrie, o echipă de cinci zidari a început cu Doamne ajută să zidească pereții. Meșterii au lucrat până pe 16 decembrie și au reușit să ajungă cu zidăria până în partea de sus a ferestrelor.

La finisarea lucrărilor de zidărie până la sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon (25 decembrie), însuși minunatul Sfânt Spiridon a întins Dreapta Sa și a preschimbat iarna în primăvară, așa încât meșterii au avut parte de zile însorite și prielnice pentru efectuarea lucrărilor de construcție necesare terminării ciclului de zidărie a pereților și de betonare a inelului de rezistență.

Decembrie 2017. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!

* * *

La 26 decembrie 2017, un sobor de preoți a sfințit o frumoasă răstignire înălțată chiar în apropierea bisericii, din jertfelnicia familiei Tkacenko – Nagnibeda.

* * *

LOCAȚIA BISERICII SF. SPIRIDON

 ***

În perioada ianuarie – februarie, până în a treia săptămână a Postului Mare a fost luată o pauză la șantierul bisericii, timp în care nu a încetat citirea acatistului Sfântului Spiridon, în zilele de joi, ora 17.00 și duminică, ora 12.00.

 * * *

Luni 12 martie 2018, cu Ajutorul Domnului, meșterii au purces la edificarea carcasei de rezistență a bolții bisericii.

După o muncă asiduă la montarea cofrajului, Luni, 7 mai 2018, au avut lucrări de betonare a carcasei de rezistență și a planșeului de la turnul clopotniței.

07.05.2018 Lucrări de betonare a carcasei de rezistență și a planșeului de la turnul clopotniței.

Pentru finisarea edificării bolții bisericii, mai este nevoie de beton armat, bare și sârme de oțel, ciment, nisip, pietriș, lemn și alte materiale de construcție.

În acest sens, venim cu rugămintea către oamenii de bună credință de a contribui după putința fiecăruia la zidirea unui nou Altar de rugăciune închinat marelui sfânt al Ortodoxiei – Spiridon, Episcopul Trimitundei, Făcătorul de Minuni.

Zidirea unei biserici este o şansă şi o chemare tainică a lui Dumnezeu pentru cei ce sunt contemporani cu zidirea unei biserici, un deosebit prilej de a deveni ctitori şi ziditori ai Casei lui Dumnezeu.

Vă îndemnăm creștinește, să împrumutăm mâinile noastre lui Dumnezeu și să ctitorim împreună acest sfânt lăcaș, căci fericiţi sunt cei care zidesc Casă Domnului.

Pentru rugăciunile Sfântului Ierarh Spiridon, Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-ne pe noi! Mulțumim și ne rugăm pentru toți cei care jertfesc din puținul lor…

Cerem şi în continuare sfintele rugăciuni şi ajutorul creștinilor, astfel ca lucrările de construcţie a bisericii să fie duse la bun sfârşit.

 

Cu dragoste frățească, respect, prețuire și alese mulțumiri,

Preot Mihail Bortă, paroh al bisericii în construcție Sf. Ierarh Spiridon

tel. +373 68559904; E-mail: [email protected]

Comunitatea ortodoxă „Sf. Ierarh Spiridon” de pe lângă Spitalul de Urgență din Chișinău. Certificat de înregistrare eliberat de Ministerul Justiției la data de 13.07.2017. Adresa juridică: Mun. Chișinău, str. Toma Ciorbă, nr. 1

 * * *

Iunie 2018. Șantierul Bisericii Sf. Ierarh Spiridon

* * *

Septembrie 2018. Lucrări de zidărie la turnul Bisericii.

 * * *

Octombrie 2018. Șantierul Bisericii Sf. Ierarh Spiridon

 * * *

DONAȚII BENEVOLE PENTRU CONSTRUCȚIA BISERICII “SF. IERARH SPIRIDON”

 

Rechizitele bancare pentru efectuarea plăţilor în LEI MOLDOVENEŞTI

Banca Beneficiară:
FINCOMBANK S.A. Filiala Nr. 01
Chisinau, Moldova

Beneficiar:
IBAN code: MD42FT222410100005141498
C.R.P.H. „SFINTUL IERARH SPIRIDON”
IDNO : 1017620003639

 * * *

Rechizitele bancare pentru efectuarea plăţilor în EURO

Bancă corespondentă:
Raiffeisen Bank International AG,
Viena, Austria
SWIFT code: RZBAATWW, Acc. 001-55.085.039

Banca beneficiară:
FINCOMBANK S.A.
Chisinau, Moldova
SWIFT code: FTMDMD2X

Beneficiar:
IBAN code: MD80FT222410100005141978
C.R.P.H. „SFINTUL IERARH SPIRIDON”

 * * *

Rechizitele bancare pentru efectuarea plăţilor în DOLARI SUA

Bancă corespondentă:
The Bank of New York Mellon, New York
SWIFT code: IRVTUS3N
ABA 021000018
correspondent account: 890-0067-810

Banca beneficiară:
FINCOMBANK S.A.
Chisinau, Moldova
SWIFT code: FTMDMD2X

Beneficiar:
IBAN code: MD23FT222410100005141840
C.R.P.H. „SFINTUL IERARH SPIRIDON”

 * * *

Susţineţi construcția bisericii prin transfer Western Union, MoneyGram (Titular: Mihail Bortă)

DONAȚII online prin intermediul sistemului de plăți online PayPal: 

 paypal.me/BMihail (Preot-paroh Mihail Bortă, tel. + 37368559904)

 * * *

ARHIVA FOTO:

 

 

ARHIVA VIDEO:

Contact Form Powered By : XYZScripts.com